Kako će Bjelovar od grada sira postati grad paradajza

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Otkako je objavljeno da će se u Velikom Korenovu  graditi nova geotermalna bušotina iz koje će se, među ostalim, grijati i tamošnja buduća poslovna zona, telefoni u bjelovarskoj Gradskoj upravi ne prestaju zvoniti. Potencijalnih investitora ne nedostaje, tvrdi bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak. I za sutra je, kaže dogovorio sastanak s mogućim ulagačima, sirijskom tvrtkom za proizvodnju krastavaca i paprike.

No, Sirijci se tek raspituju. Prije paprike, u Velikom Korenovu bi mogle niknuti rajčice. Naime, za kupnju bjelovarskog zemljišta ozbiljno je zainteresirana agrotehnološka tvrtka Crop koja od prošle godine traga za idealnim zemljištem za podizanje staklenika za proizvodnju rajčice. S obzirom na najnovije okolnosti vezane uz geotermalnu bušotinu, čini se kako baš Korenovo zadovoljava sve njihove potrebe.

-Analizirali smo nekoliko lokacija u Hrvatskoj i suzili krug na tri, među kojima je i Bjelovar. S obzirom na novosti vezane uz geotermalnu bušotinu, Bjelovar je u prednosti, otišao je korak dalje. Naime, tri su glavna kriterija za odabir lokacije – dobra prometna povezanost, dovoljno zemlje te energija koja nije skupa – priča nam Jerko Trogrlić, suvlasnik tvrtke Crop kojoj je za razvoj spomenute proizvodnje potrebno 12 hektara zemljišta. Na šest planiraju podići same staklenike u kojoj će rajčicu proizvoditi cijele godine, a na drugih šest solarne ploče za proizvodnju električne energije. S obzirom da se poslovna zona u Velikom Korenovu prostire na 80 hektara, evidentno je da je kriterij vezan uz zemlju zadovoljen, dok preostala dva – samo što nisu. Bolju prometnu povezanost Korenovu trebala bi omogućiti brza cesta od Zagreba koja je ušla u završnu fazu, a jeftina energija trebala bi stići iz bušotine do kraja iduće godine.

-Toliko možemo pričekati. Naime, od trenutka kad se odlučimo za lokaciju do početka same proizvodnje treba proći između 16 i 17 mjeseci, a koliko mi je poznato, toliko otprilike je potrebno da bi se geotermalna bušotina počela iskorištavati za energiju – kaže Trogrlić, inače stručnjak za odnose s javnošću. Tvrtku je pokrenuo prije dvije godine s informatičkim stručnjakom Janom de Jongom, a u posao s rajčicama su odlučili ući s nizozemskom tvrtkom DutchGreenhouses i njezinim poljoprivrednim investicijskim fondom s velikim iskustvom na tom području. Spomenuto ulaganje podrazumijeva proizvodnju prema najmodernijim načelima, uz pomoć suvremene tehnologije, no i zapošljavanje između 60 i 70 ljudi – od vrhunskih inženjera do radnika koji će raditi u samim staklenicima.

Tvrtku Crop u Bjelovar je pozvao bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak. Njegov te pristup ostalih zaposlenika bjelovarske Gradske uprave svidjeli su se potencijalnim investitorima.

-Svi su zaista susretljivi i spremni pomoći, ne morate tražiti veze da biste došli do nekoga ili do neke informacije. Sviđa nam se to – kaže Trogrlić.

Oduševljenje ne krije niti bjelovarski gradonačelnik.

-Vidimo da su potencijalni investitori jako ozbiljni i bilo bi mi drago da zaista dođu u Bjelovar. Otkako smo objavili da krećemo u izgradnju nove bušotine javilo nam je više tvrtki, što je dokaz da je sama bušotina tek početak jedne puno veće priče. Zahvaljujući tom projektu u Bjelovar ćemo privući nove investicije – vjeruje Dario Hrebak.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!