Propast Elektrometala jedan je od najvećih bjelovarskih poraza u posljednjih 20 godina, ali ne zbog novca…

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Jesu li bjelovarski gradski čelnici pogriješili kad su 2018. godine odlučili da neće kupiti tvrtku Elektrometal – distribuciju plina? To je pitanje ponovno aktualizirano nakon što su ovih dana prostor nekadašnje tvrtke kupile bjelovarske Vodne usluge. Da je odluka donesena prije šest godina bila ispravna i danas kategorički tvrdi bjelovarski gradonačelnik Hrebak.

-Kad smo tada razgovarali o tome, izračunali smo da bismo tu investiciju isplatili za 20 godina, i to kada bismo tvrtku platili 15 milijuna kuna. Podsjećam, ona je Gradskoj plinari Zagreb kasnije prodana za čak 40 milijuna – kazao je Hrebak na jučerašnjoj pressici vezanoj uz prodaju bivše uprave zgrade i skladišne zgrade bjelovarskim Vodnim uslugama.

Hrebak je dodao kako tvrdnje pojedinaca o tome kako je Grad odustajanjem od kupnje 2018. prodao ‘obiteljsko srebro’ ne stoje, s obzirom da je u vlasništvu Grada i dalje 50 posto distribucijske plinske mreže, a na račun toga Grad od Gradske plinare Bjelovar, koja je danas zadužena za distribuciju plina, svake godine prihoduje oko 300 tisuća kuna.

Hrebak ističe kako ne bježi od činjenice da je propašću Elektrometala Bjelovar izgubio puno, no taj gubitak gleda iz drugačije perspektive.

-Mislim da je gubitak Elektrometala jedan od najvećih bjelovarskih poraza u posljednjih 20-ak godina, no ne mislim pritom na financijski aspekt, već na ljudske potencijale. U toj su tvtci radili najbolji hrvatski inženjeri i drugi stručnjaci, njihovim odlaskom smo najviše izgubili – zaključuje Hrebak, dodajući kako mu je želja oživjeti praksu zapošljavanja vodećih domaćih stručnjaka na bjelovarskim projektima, počevši od onih vezanih uz iskorištavanje geotermalnih potencijala.

Kad je riječ o samim objektima bivšeg Elektrometala, Hrebak je istaknuo zadovoljstvo zbog činjenice da ih je kupila bjelovarska tvrtka Vodne usluge, i to za izuzetno povoljnu cijenu. Naime, zgrade su prvotno procijenjene na 18 milijuna kuna, dok su ih Vodne usluge od Erste banke u konačnici kupile za 8 i pol milijuna.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!