Teku posljednje pripreme za Supermaraton. Evo što se sve sprema!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

ČAZMA – U Čazmi teku posljednje pripreme za ovogodišnji Supermaraton “Od Kaptola do Kaptola”. Prijave natjecatelja su završile, a pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Čazme Elvira Babić Marković otkriva koliko se maratonaca očekuje na startu u nedjelju.

– Ove godine imamo prijavljenog 121 natjecatelja. To je zaista veliki broj za tako zahtjevnu utrku dugu više od 61 kilometra. Prijavljeni su nam natjecatelji iz Hrvatske i iz susjednih zemalja – Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije i Mađarske. I ove godine je velik interes i iz susjednih zemalja što nam je posebno drago – ističe. Trkači će proći trasu dugu 61 kilometar i 350 metara, a iz Zagreba će se trčati prema Sesvetama i Dugom Selu, preko Lupoglava i Kloštra Ivanića.

– Start je u 8 sati s Trga bana Josipa Jelačića u Zagrebu. Vremenski limit je sedam sati, što znači da svi koji dođu do 15 sati u Čazmu su pobjednici. Nije pobjednik samo onaj koji dođe prvi, već svi koji dođu do cilja – naglašava pročelnica te poziva mještane da podrže maratonce. Iako se svi koji prođu cilj mogu osjećati pobjednicima, za one najbrže predviđene su i novčane nagrade čiji fond iznosi ukupno devet tisuća kuna. No, novac nije glavni motiv trkača.

– Čazma je san svakog maratonca, često nam natjecatelji kažu da im je to bio cilj u profesionalnoj trkačkoj karijeri da dođu u Čazmu – navodi. U utrci će ove godine sudjelovati i neki Čazmanci.

– Ove godine imamo prijavljena čak dva natjecatelja s područja grada Čazme i za njih Grad osigurava posebnu novčanu nagradu od po tisuću kuna, naravno ako dođu do cilja – napominje pročelnica. Na svakih pet kilometara uzduž cijele trase bit će postavljene i okrijepne stanice na kojima će biti sportaši iz čazmanskih sportskih klubova. Utrku će pratiti policija, zaštitari, redari, vatrogasci i zdravstveni djelatnici. Na cilju u Čazmi svoj će program imati i djeca iz vrtića i škola, ali i brojne udruge.

– Uključila se zaista cijela lokalna zajednica – naglašava pročelnica. Vrlo zanimljiv sadržaj ove je godine pripremio i HPD Garjevica iz Čazme. Jedna od aktivnosti koje će se održati je i dječja orijentacijska utrka o kojoj više podataka ima predsjednik HPD-a Kristijan Čikor.

– Dječja orijentacijska utrka nastala je prije nekoliko godina i to u glavama društva Naša djeca iz Čazme. Oni trenutno ne mogu sudjelovati u organizaciji pa smo mi odlučili samostalno krenuti u organizaciju te smo ovo događanje izmjestili iz grada. Ono će se održati na prostoru Vustja, to je ribolovno svetište čazmanskih ribolovaca. Mislimo da je bolje da se takva manifestacija održava u prirodi nego u urbanom središtu – pojašnjava Čikor.

Za utrku se prijavilo 40-ak djece. Premda je predviđeno vrijeme trajanja utrke od 15 do 17 sati, djeca bi trebala doći malo ranije, a zbog proglašenja pobjednika sve bi se moglo malo odužiti. Tijekom trčanja djeca će naići na desetak kontrolnih točaka, a na svakoj od njih rješavat će zadatke.

– Djeca će, primjerice, morati srušiti čunjeve na visećoj kuglani, skupiti 100 bodova u pikadu, povezati slike biljaka s njihovim imenom i slično – navodi. Svi sudionici dobit će medalje, a troje najboljih i male pehare. No, to nije sve što je HPD Garjevica pripremila za Supermaraton. U nedjelju organiziraju pješačenje od Zagreba do Čazme trasom Supermaratona pod nazivom “Gojzericom od Kaptola do Kaptola”.

– Krećemo u ponoć jer pješačimo, mi ne trčimo, a to i ne bi imalo smisla da trčimo maraton pred maraton. Imat ćemo svoje ekipe koje će nas na pojedinim mjestima dočekati u slučaju nezgoda. Kako ćemo mi hodati otprilike do podneva, koristit ćemo po potrebi i okrijepne stanice maratonaca – kaže. Oni koji uspiju doći do cilja dobit će pohvalnice. U ovogodišnji Supermaraton uključio se i Konjički klub Čazma koji je organizirao jahanje. Predsjednik kluba Stjepan Fabijanić otkriva kad će se zainteresirani moći okušati u jahanju.

– Ove nedjelje na zelenoj površini kod kružnog toka na samom ulazu u centar Čazme bit će Konjički klub Čazma sa četiri do pet konja. Osobe svih uzrasta koje će željeti isprobati jahati moći će to učiniti, naravno uz prisustvo profesionalnih jahača – navodi. Sve će započeti već u 9 sati ujutro, a priliku za jahanje građani će imati sve do 13 sati.

-Vlasnici ili jahači konja bit će na raspolaganju građanima za sva pitanja pa će tako moći naučiti nešto više. Organizirat ćemo malu školu jahanja na kojoj će se moći čuti više o opremi za konje i za jahače, otkriti kako se popeti na konja, kako mu prići i slično – napominje. U Supermaratonu će sudjelovati i Dječji vrtić Pčelica, čija ravnateljica Martina Kovač navodi kakav su program pripremili.

– Dječji vrtić Pčelica Čazma ove se godine priprema za sudjelovanje u Supermaratonu s natjecateljskim igrama. Djeca uvježbavaju aktivnosti i sportske igre. Ove godine ćemo imati štafetu, djeca će voditi pilates loptu i provlačiti se kroz obruč. Sudjelovat će tri odgojno-obrazovne skupine, odnosno najstarije skupine koje trenutno pohađaju naš vrtić – naglašava ravnateljica. Sportske aktivnosti krenut će u nedjelju u 9 sati i 30 minuta. Najprije će se natjecati srednjoškolci, zatim osnovnoškolci, a na kraju i vrtićanci.

– Svi natjecatelji dobivaju majice, a oni najbolji i medalje. Nakon sportskih igara djeci će se podijeliti peciva i sokovi za osvježenje – otkriva. U nedjelju će se održati i izložba starodobnih vozila. Predsjednik Oldtimer kluba Ivanić Grad, Zvonimir Geiger navodi koliko će članova kluba sudjelovati na izložbi.

– Ovdje ćemo biti u manjem obimu jer ne možemo svi ni doći zbog nedostatka prostora jer bit će i drugih gostiju. Doći će oko 25 članova, a pretpostavljam da ćemo dovesti otprilike 15 vozila, što motocikala, što automobila – kaže. Izložba će biti postavljena na parkingu u samoj blizini glavnog trga. Nakon cjelodnevnog programa, za još malo dobre atmosfere će se od 20 sati pobrinuti i grupa Psihomodo Pop.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!