HNS Hrebaku: Zašto potpuno ne ukinete aktualni sat?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Uoči sutrašnje sjednice bjelovarskog Gradskog vijeća, priopćenje za javnost medijima je stiglo iz stranke HNS-Liberalni demokrati. U njemu kritiziraju gradsku odluku da se vijećnicima ograniči broj pitanja na aktualnom satu. Priopćenje prenosimo u nastavku.

U najboljoj maniri liberalnih tradicija, bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak (HSLS)  ponovno pomiče granice transparentnosti. Najnoviji prijedlog iz Hrebakove „kuhinje transparentnosti“ jest prijedlog izmjena Poslovnika Gradskog vijeća Grada Bjelovara kojim se ograničava pravo vijećnika na postavljanje pitanja za „aktualni sat“, uz opravdanje efikasnosti rada Gradskog vijeća.

Hrvatska narodna stranka-liberalni demokrati Podružnica Bjelovar smatra ovaj prijedlog poražavajućim jer predstavlja potiho uvođenje cenzure u rad predstavničkog tijela u Gradu Bjelovaru. Time Gradonačelnik iskazuje potpuno nerazumijevanje uloge predstavničkog tijela čija je zadaća propitivati rad čelnika jedinice lokalne samouprave, a ne biti tijelo koje će bespogovorno legitimirati sve odluke Gradonačelnika – po „liberalnom“ Gradonačelniku Gradski vijećnici mogu postavljati pitanja i tražiti obavijesti o obavljanju svih poslova iz samoupravnog djelokruga Grada, ali ipak ne sva pitanja za „aktualni sat“.

Obzirom da Gradonačelnik toliko brine o efikasnosti rada sjednica Gradskog vijeća te ovom izmjenom Poslovnika želi izbjeći „nepotrebno produživanje trajanja aktualnog sata“, predlažemo Gradonačelniku da „aktualni sat“ u potpunosti ukine. Tako će efikasnost rada Gradskog vijeća podići na još zavidniju razinu, a istovremeno neće morati strahovati od nezgodnih i neželjenih pitanja.

Možda bi bilo poželjno da svoj prijedlog patentira te ga kao novu razinu transparentnosti i slobode govora ponudi na političkom tržištu Republike Hrvatske i pokaže svima kako „liberalizam na Hrebakov način“ djeluje u praksi.

 

Predsjednica HNS-LD Podružnica Bjelovar

Jasna Višnjević, gradska vijećnica

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!