Predstavljene prve ‘Frendovske klupe’ u Bjelovaru i BBŽ, učenici oduševljeni!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – U II. OŠ Bjelovar danas je predstavljena “Frendovska klupa”. Pitate se što je to? Najjednostavnije upute su – sjedni na klupu ako želiš biti frend ili ako tražiš frenda. Da su učenici II. OŠ već sada frendovi za poželjeti pokazali su Dijani Zorić koja je predstavila Frendovsku klupu i to uz poseban prikaz dobro poznate pripovijetke “Šuma Striborova”. Riječ je o prvim Frendovskim klupama postavljenim u Bjelovaru i Bjelovarsko-bilogorskoj županiji odnosno u Područkoj školi Centar i Područnoj školi Ždralovi. Do sada je postavljena u nekoliko gradova u Hrvatskoj – Zagrebu, Karlovcu, Samobor, Vukovaru i Pazinu. Frendovska klupa zapravo je projekt za kojeg je studio iz Zagreba “Laboratorij zabave” tražio odobrenje od samog inicijatora.

– Priča je krenula od jednog dječaka Christiana koji se sa svojom obitelji preselio u Ameriku, a kasnije u Kanadu. On je vidio potrebu da na školskom igralištu postoji mjesto gdje se bez puno suvišne komunikacije može sklopiti prijateljstvo. Kako je projekt zaživio vani, tražili smo od inicijatora da projekt pokrenemo i u Hrvatskoj. Projekt smo zaštitili i dokumentirali svime onime što radimo – kaže Zorić, suosnivačica Laboratorija zabave.

Projekt je, dodaje, vrlo jednostavan te na djeci razumljiv i prihvatljiv način funkcionira bez puno filozofije.

– Klupa, gdje god se postavi, izgleda isto, ona je brendirana, ima svoj specifičan dizajn. Djeci je simpatična i lako razumljiva. Nema puno filozofije ni u nazivu “Frendovska klupa” jer, jasno je, na nju će sjesti oni koji žele sklopiti prijateljstva. Važno je djecu odgajati i vizualno tako da oni primjete da je ta klupa drugačija od svih drugih. Vesela je, plijeni pažnju i izaziva te da sjedneš na nju. Jednostavna je i za prijenos pa može putovati po razredima, biti na hodniku ili školskom igralištu – dodaje Zorić.

Uz pomoć Frendovske klupe riješena je i problem inkluzije, empatije, svega onoga što je problem današnjice.

– Kada djeca, posebno ona povučenija, čuju poruku koju Frendovska klupa nosi, prihvatit će ju. Poruka je jednostavna – “Ja bih voljela dobiti frenda ili frendicu jer sam i ja dobra frendica” – poručuje Zorić.

Posebno je važno istaknuti što djeca imaju priliku svoju Frendovsku klupu ukrasiti onako kako ona to žele.

– Mislim da ću sjesti na Frendovsku klupu, čini mi se fora, a vjerujem da će i frendovi na njoj sjediti – kaže Franka.

– Ideja je odlična. Frendovska klupa donijet će nam nova prijateljstva – kaže Mia.

Knjižničarka u II. OŠ Bjelovar prva je uočila ovu sjajnu priču koju je morala podijeliti s ravnateljicom.

– Ideja mi se jako svidjela. Odlučili smo tražiti donatore, svaka klupa inače košta tri tisuće kuna sa cijelim programom predstavljanja. Dobili smo donacije od Javora Patkovca i Ljekarne Coner. Osim što je klupa postavljena u Područnu školu Centar, bit će i u Područnoj školi Ždralovi. Možda ćemo tražiti donacije i za Matičnu školu. Djeci koja nemaju možda toliko prijatelja, koja se slabije socijaliziraju ili su ponekad usamljena, Frendovska klupa donijet će nove prijatelje – zaključuje ravnateljica Ines Kapša.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!