Prijenos osnivačkih prava škola na gradove nekima je odlična vijest, a nekima razlog za brigu

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Na petoj Županijskoj skupštini Bjelovarsko-bilogorske županije u dnevni red naknadno je dodana točka o donošenju odluke o prijenosu osnivačkih prava za osnovne škole na gradove Čazmu, Garešnicu i Grubišno Polje koja je naišla na većinsku potporu skupštinara. No, nisu svi zadovoljni takvom odlukom. Sebastijan Svat, vijećnik u Gradskom vijeću Grubišnog Polja i član platforme Socijaldemokrata smatra da bi zbog te odluke grubišnopoljski proračun mogao biti oštećen.

– Svjedoci smo da decentralizirana sredstva što dolaze od strane ministarstva za rad škole često puta nisu dovoljna i onda osnivači moraju posezati za svojim izvornim prihodima. Ne vidimo razlog zašto se nakon 20 i više godina u kojima je Županija upravljala školom sad traže osnivačka prava. Sve će ostati isto, ali moguće je opterećenje za gradski proračun – navodi Svat te dodaje kako će se dodatno opteretiti i gradska uprava koja će sad morati raditi na raznim natječajima i školskoj shemi.

Sebastijan Svat

– Ako Grad želi pomoći školi na svojem području, on je to mogao raditi i dosad. Ako želi raditi nekakve projekte u suradnji sa školom, to je mogao raditi i dosad. Stoga ne vidimo nikakvo poboljšanje koje bi se dogodilo s tom odlukom o prijenosu osnivačkih prava, već isključivo vidimo potencijalnu opasnost za nove troškove za gradski proračun Grubišnog Polja – ponavlja Svat. Kaže kako je na Gradskom vijeću rečeno da u toj odluci ima dobrih i loših strana, a argument o tješnjoj suradnji Grada i škole po njemu – ne stoji. Naglašava kako je sreća što su škola i školska dvorana nedavno potpuno obnovljene pa u prvim godinama ne bi trebalo biti problema, no strahuje od budućnosti.

– Škola je u Grubišnom Polju, neće nju Županija kao što ju nije ni u ovih 20 godina, figurativno staviti u džep i odnijeti – ističe. Zabrinut je ovom odlukom i načelnik Bereka Mato Tonković.

– Nezadovoljni smo odlukom Županijske skupštine oko osnivačkih prava nad osnovnim školama gdje je Grad Garešnica podnesao zahtjev za Osnovnu školu Garešnica i Trnovitički Popovac. Tu i roditelji i svi skupa negodujemo jer u tu školu ide 60-ak posto djece s područja općine Berek i mi mislimo da će tu doći do određenih problema – navodi Tonković dodajući kako bi volio da ih je netko kontaktirao da razgovaraju o tom prijedlogu i pokušaju zajednički naći najbolje rješenje. Do toga nije došlo, odluka je usvojena i sad strahuju od mogućih problema jer, kako kaže Tonković, kad je o školi skrbila Županija na učenike se gledalo isto bili oni iz grada ili općine.

– Mi smo imali takav slučaj 1983. godine gdje je u Osnovnoj školi Berek bio u to vrijeme SIZ Garešnica i SIZ Čazma. SIZ Garešnica je rekao što će nama djeca iz druge općine i ukinuli da tamo idu djeca iz, na primjer općine Čazma. Bojimo se da će se to dogoditi i ovdje, da sutra netko kaže što će nama djeca iz druge općine, a ne samo naša gradska djeca. Koliko god mi gradonačelnik sad tumači da to neće biti tako, nigdje ne stoji da za dva, tri ili pet mandata neće netko drugi doći na vlast i reći što će nama ta djeca, neka oni idu u svoju općinu – pribojava se Tonković, ali zaključuje da će vrijeme pokazati jesu li imali razloga za brigu. S druge strane, čazmanski gradonačelnik Dinko Pirak jedva je dočekao takvu odluku.

Dinko Pirak

– To je naša dugogodišnja težnja, desetak godina mi tražimo osnivačka prava nad osnovnom školom iz više razloga, ne samo da poboljšamo standard učenika u Čazmi, već imamo niz razvojnih projekata koji su nam vezani uz samu školu. A uostalom, prilikom zadnje kampanje smo obećali da ćemo zajedno Grad i Županija u ovom mandatu to realizirati ako gospodin Marušić bude župan i evo sad je taj trenutak kad to trebamo i napraviti. Župan je dosljedan i svoja obećanja ispunjava – napominje Pirak te otkriva neke od projekata koji se planiraju ostvariti.

– Imamo niz stvari koje trebamo napraviti, od parkirališta za roditelje ispred škole, dogradnje škole, trebamo napraviti i vježbalište za autoškolu, to jest za prometni smjer u srednjoj školi, poligon. Preuzimamo i dugove koji su nastali na ime škole, oko dva milijuna i 800 tisuća kuna. Dugovi su nastali prilikom energetske obnove škole u prošlom sazivu – navodi. Čini se da su u Čazmi itekako svjesni problema, no spremni su se uhvatiti u koštac s njima. Hoće li se to pokazati kao prevelik zalogaj, zasad ne možemo znati.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!