N. Novaković: Ne dolazimo s dobrim vijestima, dužnosnici nisu ni svjesni što ih čeka…

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Članovi Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa predvođeni predsjednicom Natašom Novaković danas su posjetiti Bjelovarsko-bilogorsku županiju i održali edukaciju o novom Zakonu o sprječavanju sukoba interesa koji je na snazi od 25. prosinca 2021. godine, a kojim je proširen broj obveznika tog zakona.

Cilj je župana, zamjenike župana, gradonačelnike i njihove zamjenike, načelnike općina, ravnatelje zdravstvenih ustanova, tvrtki u vlasništvu jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, ravnatelje ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode, ravnatelje razvojnih agencija… upoznati s odredbama novog zakona.

-Krajem prošle godine je stupio na snagu novi zakon o sprječavanju interesa koji je kompleksan i zahtjevan. Pozdravljam inicijativu predsjednice povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa za sastankom koji je preventivne prirode dakle, nije represivan i upoznat ćemo se svi s novitetima kako bi se spriječile eventualne neželjene poteškoće – kazao je župan Marušić i dodao.

-Okupljeni su gradonačelnici i načelnici. Novi zakon se proširio i sada je veći broj obveznika koji su dužni postupati po novom zakonu tako da je puno pitanja i nejasnoća. Ali sada svi koji imaju upit mogu odbiti odgovor iz prve ruke od same predsjednice i njezinih kolega – istaknuo je Marušić.

Predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Nataša Novaković istaknula je da su sada novim zakonom obuhvaćeni svi ravnatelji zdravstvenih ustanova i trgovačkih društava u vlasništvu lokalne vlasti.

-Mi nismo tijelo koje dolazi s nekim dobrim vijestima, naprosto naš zakon ima obveze i i neke ristrikcije poput primanja nekih naknada i slično. Puno je tu limita kojih možda dužnosnici nisu ni svjesni i zato smo tu da to pojasnimo – rekla je, između ostalog, Nataša Novaković.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!