Što se krije iza glasina o otkazima u bjelovarskom Domu za starije?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Kako to inače biva, do redakcija medija pristignu informacije koje moraju biti provjerene. Jedna takva stigla je ovih dana i do nas s “prstom uperenim” u Dom za starije Bjelovar. Prema dobivenim informacijama, nekoliko zaposlenih djelatnica poslano je na godišnji, a šuška se da bi i nakon toga mogle ostati kod kuće jer su dobile otkaz?

Te navode dematirala je ravnateljica Jasmina Radojčić uz obrazloženje da je djelatnicama istekao Ugovor na određeno vrijeme.

– Dom za starije nikome nije dao otkaz, pogotovo ne nekome tko je zaposlen na neodređeno vrijeme. Imali smo nekoliko djelatnica na mjestu njegovatelja i na mjestu čistačice koje su u domu bile kao zamjena djelatnicama koje su na bolovanju. Nismo bili u mogućnosti sami pokriti dodatni posao koji smo imali pa smo nekoliko žena zaposlili na određeno vrijeme. Njegovateljice koje smo uzeli prije nekoliko mjeseci bile su svjesne toga da su kod nas na određeno vrijeme i da im se ugovor produžuje za mjesec ili dva. Mi po sistematizaciji ni ne možemo uzeti nikoga više, pogotovo ako su se djelatnice s bolovanja vratile. Inače, po sistematizaciji možemo imati 18 njegovateljica i ta mjesta su popunjena na neodređeno vrijeme – rekla je Radojčić.

Četiri ugovora za njegovateljica i jedan za čistačicu koja su krajem trećeg mjeseca istekla na određeno vrijeme jednostavno više nisu produžena, poručuje ravnateljica istaknuvši da nitko nikakav otkaz nije dobio.

– Kao šesta osoba s kojom smo raskinuli ugovor je naš radni terapeut, gospođa Milka Matoš koja je otišla u zasluženu mirovinu. Nju smo također odjavili prije par dana. To je tih šest odjava. Sve je legalno, čisto i obrazloženo. Meni bi bilo najdraže da sam ja tim ljudima mogla ponuditi ugovor na neodređeno, ali jednostavno nema mjesta. No, moram reći da same pohvale imam za žene koje su domu pomogle svojim radom, žao mi je što nije i obratno tako – poručuje Radojčić.

Zakon se, zaključuje ravnateljica, ne može kršiti. Ako je određeno da se prema sistematizaciji ima 18 njegovateljica, to je krajnji broj koji se ne prelazi. Izuzeci su samo u slučaju povećanog obima posla, zamjena, bolovanja, porodiljnog.

– Imamo isto tako ženu koja radi umjesto naše djelatnice koja je na porodiljnom, kada se ona u šestom mjesecu vrati s porodiljnog, gospođa koja ju mijenja također odlazi – dodaje.

Što se tiče godišnjeg, Radojčić kaže da su njegovateljice na zamjeni morale dobiti godišnji dok su još unutar ustanove. – Samim time, imaju pravo na regres koji će isto tako dobiti za ovu godinu – zaključuje.

Da se mora ići po zakonu pokazuje i podatak da Dom za starije mjesečno na plaće troši oko 750 tisuća kuna, a s obzirom na to da se financiraju sami, ne mogu prelaziti normu dopuštenu za zaposlenje. 

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!