U bjelovarsku bolnicu stižu novi specijalizanti: ‘Veselim se izazovima i radu s Bjelovarčanima!’

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Specijalizacija je oblik organiziranog stjecanja kompetencija prema propisanom programu koja se može obavljati samo u ovlaštenim zdravstvenim ustanovama, trgovačkim društvima koja obavljaju zdravstvenu djelatnost, odnosno kod ovlaštenih doktora medicine koji obavljaju privatnu praksu. Definicija je to zapečaćena u hrvatske rječnike, no ono što, kao da je također zapečaćeno u Hrvatskoj, je nedostatak specijalizanata. Manjak medicinskog osoblja pojava je koju su već opjevale i ptice na grani, ali ipak nade ima i to u specijalizantima i specijalizanticama koji odabirom jedne grane medicine kroje svoj, ali i tuđi životni put.

Zanimalo nas je koliko je specijalizanata trenutno zaposleno u OB Bjelovar. Detaljan pregled dobili smo u odgovoru iz bolnice.

Trenutno je u Općoj bolnici Bjelovar zaposleno 39 specijalizanata od čega:

– U Službi internističkih djelatnosti šest (kardiologija dva, pulmologija jedan, gastroenterologija jedan i endokrinologija dva);

– U Službi kirurških djelatnosti jedan (vaskularna kirurgija);

– Ortopedija i traumatologija tri;

– Urologija dva;

– Otorinolaringologija tri;

– Anesteziologija i reanimatologija četiri;

– Ginekologija i opstetricija dva;

– Pedijatrija pet;

– Psihijatrija tri;

– Radiologija četiri;

– Patologija jedan;

– OHBP jedan i

– Medicinsko biokemijski laboratorij četiri.

No, ni to nije sve. U veljači je temeljem natječaja za specijalizaciju zaposlen specijalizant iz oftalmologije, a uskoro će se zaključiti i ugovor o specijalizaciji temeljem nedavno završenog natječaja i to iz neurologije jedan, medicinske biokemije jedan, pedijatrije jedan i endokrinologije jedan.

Novi specijalizant i to iz neurologije postat će i Luka Lažeta (26) koji živi nedaleko Zagreba. Trenutno radi kao doktor u Zavodu za hitnu medicinu Požega.

– Odlučio sam specijalizirati neurologiju. Smatram da je to disciplina u medicini kojoj predstoji još mnogo razvoja. U današnje vrijeme je problem u neurologiji što smo relativno daleko dosegli s dijagnostikom samih bolesti što nam je omogućilo adekvatno prepoznavanje njihove etiologije, ali u isto vrijeme nemamo alate kojima bismo te bolesti mogli izliječiti. Teško je nekome reći: “Znam što ti je i mogu ti donekle pomoći, ali ne mogu riješiti tvoj problem.” Zato se nadam da uskoro nastupa vrijeme jačeg napretka u ovoj grani medicine na globalnoj razini i želim u tom napretku sudjelovati – poručuje Lažeta.

Više je razloga zašto je Luka odabrao baš Bjelovar kao mjesto za specijalizaciju.

– Odlučio sam se specijalizirati u Bjelovaru iz tri razloga. Prvi je što sam čuo da je odjel neurologije u OB Bjelovar iznimno kvalitetan. Drugi je što mi mnogi članovi obitelji žive blizu Bjelovara i što su moji roditelji došli iz Bjelovara u Zagreb. Treći jest što mi je put do posla vrlo brz ako iz istočnog Zagreba idem prema Bjelovaru, a nadam se da će uskoro biti još brži nakon dovršetka izgradnje brze ceste do Bjelovara – dodaje.

Treba naglasiti da se uvijek između bolničke ustanove i specijalizanta zaključuje Ugovor o specijalizaciji koji je reguliran Pravilnikom o specijalističkom usavršavanju doktora medicine.

– Specijalizacija traje pet godina. Od toga tri godine bih trebao provesti na edukaciji na KBC i KB u Zagrebu, a ostatak u Bjelovaru. Nakon toga jednako godina koliko traje specijalizacija imam obvezu raditi u OB Bjelovar, u suprotnome plaća se odšteta bolnici. Mislim da su ovi uvjeti ugovora sasvim logični i prihvatljivi – poručuje Luka.

Luka se iznimno veseli upoznati još bolje grad, ali i ljude. Straha nema, a motivacije ne nedostaje.

– Ne strahujem, štoviše veselim se promjeni okoline, nastavku svojega obrazovanja, novim izazovima i radu s Bjelovarčanima – zaključuje.

OB Bjelovar dobiva nove mlade ljude koji su željni znanja i rada, a posebno u medicini znamo da se taj posao doista mora voljeti i raditi s ljubavlju. Dok je specijalizanata koji zbore kao Luka, pogled u budućnost izgleda bistrije.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!