U tijeku je planinarska škola, a novi članovi uvijek su dobrodošli

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – HPD Bilogora prošlog je tjedna započela s Općom planinarskom školom. Što ona podrazumijeva i koji je njezin cilj, otkriva voditelj škole Saša Jurić.

– Takve škole organiziraju sva planinarska društva u Hrvatskoj. Cilj škole je osposobljavanje planinara za sigurno planinarenje. Program je donijela komisija za školovanje Hrvatskog planinarskog saveza, tako da je sve što radimo standardizirano na nivou cijele države – pojašnjava. Škola je započela 21. ožujka, predavanja su završila, a uskoro kreće praktični dio koji će se odrađivati u sklopu izleta.

Među predavačima koji su održali svoja predavanja, osim Jurića koji je planinarski vodič i instruktor te spašavatelj u HGSS-u, su glavni tajnik Hrvatskog planinarskog saveza i autor brojne planinarske literature Alan Čapar, planinar s ogromnim iskustvom i spašavatelj u HGSS-u Kristijan Čikor, speleolog i spašavatelj u HGSS-u Tomislav Pirak, Siniša Atlija, također spašavatelj te instruktor alpinizma i sportskog penjanja. Prvu pomoć drži liječnica Adela Ušanović koja je također u HGSS-u. Upisi su gotovi pa se više nije moguće priključiti školi u kojoj sudjeluje 30 polaznika.

– Jako nas je ugodno iznenadio taj broj, imamo sad dosta novih planinara jer od ove godine imamo obiteljsku sekciju Ježići. Djeca idu na izlete, a s njima i njihovi roditelji, pa se i dio njih odlučio upisati školu i jako nam je drago zbog toga. Naravno, za sve izlete se potrebno najaviti i unaprijed ih platiti, ali da bi to bilo moguće, prvo se potrebno učlaniti u planinarsko društvo – naglašava. Premda se više nije moguće pridružiti školi, Jurić poziva sve zainteresirane da se učlane u HPD Bilogora.

– Svi su dobrodošli pridružiti se planinarskom društvu i našim izletima i pronaći si novi hobi i zanimaciju – ističe. Cijena godišnje članarine ovisi o dobi, no uglavnom iznosi 100 kuna. Što se tiče potrebne opreme, ona ovisi o izletu i planini na koju se ide.

– Trebalo bi uvijek krenuti s nekim lakšim izletom koji ne zahtijeva posebnu opremu. Za takve je izlete dovoljan obični mali ruksak do 20 litara, čvrste tenisice ili po mogućnosti gojzerice. Za izlete na Samoborsko gorje, Medvednicu ili na našu Bilogoru to je sasvim dovoljno, a kasnije ako se odlučite za izlete u Gorski kotar, na Velebit i slično, onda već treba razmisliti o kvalitetnijoj jakni, hlačama i tako dalje – napominje Jurić. Za one razočarane koji ove godine nisu stigli na školu, prilika bi se trebala pružiti već iduće godine.

– Nadamo se da ćemo nagodinu ponovno organizirati školu. Prošle godine škole nije bilo zbog pandemije. Nakon što odradimo praktični dio, nadam se da će ujesen svi imati uvjete za izaći na ispit. Kad ga polože, mogu ići na druga školovanja unutar Hrvatskog planinarskog saveza, poput školovanja za planinarske vodiče, markaciste, alpiniste, speleologe i tako dalje – nabraja. Spomenimo i da HPD Bilogora svake prve nedjelje u mjesecu odlaze od Luga do Kamenitovca, a idealna je to ruta za učiniti prve planinarske korake.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!