Bivša balerina Vlasta u Bjelovaru već godinama drži školu baleta koji je, kaže, osnova svakog plesa

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Ako ne svaka, onda barem svaka druga djevojčica barem jednom je poželjela biti balerina. Zato smo morali podsjetiti da se balerina može postati i u Bjelovaru gdje profesionalna balerina klasičnog baleta Vlasta Smoljanović održava satove. Svake srijede Smoljanović iz Zagreba za Bjelovar putuje ne bi li male buduće balerine naučila svemu što zna, a zbog svoje dugogodišnje karijere, zna puno. Prava lokacija joj je zagrebački Baletni studio „Allegro“, a važno je istaknuti da je u HNK otplesala čitav svoj radni vijek.

– U Bjelovaru sam mijenjala lokacije, prvo sam balet učila u Sokolani, da bi se na koncu skrasila kod tete Maje odnosno Margarete Fabičević u Bjelovarskom kazalištu – kaže Smoljanović.

Osnovni balet ono je što Smoljanović uči sve zainteresirane djevojčice.

– Stalno ponavljam i djeci i roditeljima, a osobito roditeljima, da je balet zapravo osnova svega. Od baleta su krenule brojne grane u plesu. Iza baleta je došao moderni balet pa jazz dance, hip-hop i sve ostalo. Dakle, učim osnove baleta, kao nekoga držati olovku, doslovce – dodaje.

Dakle, balet je jedna od najstarijih plesnih tehnika koja je temelj svim ostalim plesnim stilovima. Zainteresiranost u Bjelovaru za baletom nekada je, priznaje Smoljanović, bila veća. No, vjeruje da će se to uskoro ponovno promijeniti. Problem je što želja i volja postoje u samim počecima, no zaigrana djeca brzo odustanu od prilike koja im se nudi.

– Njih se masovno upiše, ali puno toga im ne odgovara, od toga da moraju imati kosu gore, pa da mora nožicu ispružiti, poslušati me, a ne skakati kao buha po zidu. Djeca su zaigrana i htjela bi sve. Nikad se ne zna kod djeteta, i zato uvijek ponavljam, dajte svakom djetetu priliku pa ćemo vidjeti – rekla je Smoljanović.

Djeca su različita i nisu sva za sve, ali pokušati treba jer ni buduće vrsne balerine ne bi to bile da nisu jednom probale. Motivacija će budućim malim balerinama možda biti i nastup pred publikom.

– Na kraju školske godine, a radimo kao i škola, do šestog mjeseca, mi napravimo jednu baletnu produkciju što je njima kao šlag na tortu. One rade i rade i onda naravno da balerina želi pokazati ono što je naučila. Svi koje balerine pozovu dođu i odgledaju našu priredbu. Upravo se jedna u šestom mjesecu bliži – kaže.

Iako su se priredbe nekada održavale u Domu kulture, sada su ostale na domaćem terenu odnosno u Bjelovarskom kazalištu.

Sve zainteresirane Vlasta Smoljanović poziva da joj se jave na broj 091 311 1255. Podsjetimo, balet nije samo za profesionalce, već je i izvrsna aktivnost za rekreativce koji to imaju priliku postati od malih nogu.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!