Europa se divi dvjema najstarijim pisanicama, jednoj iz ukrajinskog Lavova i drugoj iz Gudovca

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Bjelovar je rijetko, gotovo nikad središte Europe. Ovog bi Uskrsa mogao biti.

Zahvaljujući tihim i samozatajnim stručnjacima Gradskog muzeja Bjelovar, uoči najvećeg kršćanskog blagdana, na korzu će se pojaviti uvećane replike dvije najstarije pisanice u Europi, jedne iz Lavova u Ukrajini i druge iz Gudovca.

Olena Sokolovska ukrajinska je akademska slikarica sa zagrebačkom adresom koja je oslikala repliku najstarije europske pisanice. Ukrajinska je pisanica od guščjeg jajeta, obojena je prirodnim bojama i potječe s kraja 16. stoljeća. Pronađena je 2013. godine u bunaru u staroj jezgri grada i pohranjena je u Muzeju pisanica u Kolomyji, trenutačno jedinom muzeju pisanica u svijetu.

Original pisanice iz Gudovca koji se čuva u bjelovarskom muzeju

Na arheološkom srednjovjekovnom lokalitetu Gudovac-Gradina“ davne 1934. godine počeo je istraživati bjelovarski kolekcionar Ivan Barešić. Pisanica, pronađena 2003. godine, najpoznatiji je nalaz s ovog lokaliteta. Pronađeno je 146 fragmenata pisanice koji su strpljivi i pedantni restauratori spojili u Hrvatskom restauratorskom zavodu u Zagrebu. Pisanica je od kokošjeg jajeta, obojena prirodnom bojom, oslikana je voskom srcolikim motivima i stara oko pet stotina godina.

Repliku gudovačke pisanice načinili su Zoran Tokić, restaurator i konzevrator te Milan Pavlović, ravnatelj Muzeja i akademski slikar.

Prije dvije godine uoči Uskrsa trebao se održati međunarodni stručno-znanstveni skup posvećen uskrsnim običajima slavenske uskrsne tradicije. Zbog pandemije covida skup nije održan, ali je ipak izdan zbornik radova koji su trebali biti izneseni na skupu. Pet domaćih i pet inozemnih autora iznijeli su svoja najnovija istraživačka saznanja o najvećem kršćanskom blagdanu.

Naziv zbornika je „Ab ovo“ (Od jajeta) i odmah u prvom prilogu „Pisanice prije pisanica: arheološki nalazi ukrašenih jaja od prapovijesti do srednjeg vijeka“ autor, dr.sc. Miroslav Razum (arheolog i dokumentarist u Zavičajnom muzeju Ozalj), govori o ukrašavanju jaja u različitim povijesnim razdobljima u različitim dijelovima svijeta. Prema dosadašnjim saznanjima, najstarije ukrašene ljuske jajeta pojavljuju se prije 60.000 godina u južnoj Africi. Zatim slijedi kronološki popis pronađenih artefakata sve do kasnog srednjeg vijeka, zaključno sa, prije nekoliko godina pronađenim, pisanicama u Gudovcu kraj Bjelovara i ukrajinskom Lavovu.

Vjerojatno najstarije oslikano jaje je nojevo, potječe iz Afrike, a čuva se u muzeju u Chicagu.

U kršćanstvu jaje postaje simbol uskrsnuća – rađanja novog života. U početku su to bila nojeva jaja obojana crnim i crvenim linijama, a druge tehnike nastaju kasnije.

U svakom slučaju, ukrajinski Lavov i hrvatski Bjelovar dijele vrijednu europsku baštinu – najstarije uskrsne pisanice. Dok se opet ne steknu uvjeti za znanstveni skup ukrajinskih i hrvatskih stručnjaka, replike ta dva predmeta neprocjenjive važnosti podsjećat će Bjelovarčane na bliskost kultura naša dva naroda.

Na slici: Zoran Tokić i Milan Pavlović


PODIJELI S PRIJATELJIMA!