Evo koliko je Grad platio poznatom bjelovarskom ugostitelju smještaj izbjeglica

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Grad Bjelovar platio je Izletištu i vinotočiji ‘Vinia’ u vlasništvu obitelji Šapić 16 tisuća kuna za pet noćenja obitelji iz ratom pogođene Ukrajine.

Budući da se radi o iznosu od 3200 kuna po noćenju upitali smo Grad Bjelovar na koji način je odlučeno da baš ‘Vinia’ bude domaćin ukrajinske obitelji te da li i ostali privatnici mogu ugostiti izbjeglice iz Ukrajine te dobiti naknadu za navedeno.

-Kada su se tek stvarali uvjeti i uređivali se veći prostori u kojima bismo mogli smjestiti ljude, stigla je prva obitelj iz Ukrajine, koja je imala osam članova, a među kojima je bilo i troje malodobne djece. S obzirom da su u Bjelovar stigli u noći, hitno je bio potreban primjeren smještaj te osigurana hrana, ali i mogućnost pranja rublja i slično. Kako se sve odvijalo vrlo brzo, jedino takvo mjesto gdje su u tom trenutku mogli se privremeno smjestiti bilo je Izletište i vinotočje Vinia te su vlasnici bili u mogućnosti u sitne sate dočekati izbjeglice i ponuditi im obrok – naveli su iz Grada.

Specifična situacija

Dodaju da je Grad Bjelovar priskočio u pomoć plativši taj smještaj, hranu te sve ostale usluge koje su bile potrebne.

-Napominjemo da je obitelj tamo bila smještena samo privremeno s obzirom da su već imali dogovor u privatnom aranžmanu koji nije bio tada spreman, a Grad Bjelovar pružio je ruku pomoći u tom trenutku. Inače, Grad Bjelovar surađuje sa svim privatnim iznajmljivačima kada je to potrebno, a u ovom slučaju presudila je specifična situacija, hitnost i potreba za obrocima – istaknuli su iz Grada.

Na pitanje da li Grad Bjelovar surađuje s drugim privatnicima glasnogovornica Grada nam je odgovorila sljedeće.

-Da surađujemo i s drugima dokazuje i činjenica da je u sobama Prišlin u ovom trenutku smješteno troje izbjeglica iz Ukrajine, a za što smještaj također plaća Grad Bjelovar. Naime, prvotno su bili smješteni u domu u Gudovcu gdje je sve već pripremljeno za prihvat ljudi iz Ukrajine, no s obzirom da su netom nakon smještaja tamo bili pozitivni na koronavirus, bilo je neophodno smjestiti ih na drugu lokaciju gdje bi bili izolirani i kako bi se lakše mogla provesti dezinfekcija prostora, kao i kako bi se prostor doma u kojemu su prvo bili mogao nesmetano nastaviti koristiti, naravno, nakon dezinfekcije. U sobama Prišlin Grad će, osim smještaja, platiti i dezinfekciju tog prostora – odgovorila je glasnogovornica Grada.

Odluka Vlade RH

Inače, Vlada Republike Hrvatske donijela je Odluku o financiranju troškova stambenog zbrinjavanja raseljenih osoba iz Ukrajine u pojedinačnom smještaju, po kojoj će država vlasnicima nekretnina, koji ih ustupe za smještaj izbjeglica, isplaćivati do najviše 3600 kuna na mjesec. Građani su i na bjelovarskom području počeli prijavljivati takve nekretnine. Stoga Stožer civilne zaštite Grada Bjelovara trenutačno obilazi prijavljene nekretnine kako bi se uvjerio postoje li osnovni uvjeti za smještaj ljudi. S tim u skladu, do sada su odbijene četiri nekretnine koje nisu zadovoljile osnovne životne uvjete, tri su na popisu za obilazak, a za dvije se čeka odgovor od Ministarstva unutarnjih poslova – dodali su iz Grada


PODIJELI S PRIJATELJIMA!