Hoće li se načelnici biti spremni odreći fotelje? Hoće li prevladati novac ili funkcija?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Hrvatska ima čak 428 općina, a samo u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji ih je 18. Vladin plan je u sljedeće četiri godine barem dvadeset posto općina stvarno spojiti, a njih najmanje 40 posto spojiti funkcionalno. Kako bi načelnike na to motivirali, država će te općine financijski nagraditi. Detalji se bruse s Europskom komisijom, ali načelan je plan u sljedeće tri godine za to u proračunu osigurati po sto milijuna kuna. Dok država bistri kako srezati broj općina, dio načelnika se s tim ne zamara.

-Nisam se tom temom uopće bavio, kada dođe vrijeme bavit ću se i time – kratko kaže načelnik Velikog Trojstva Marko Kutanjac.

Malo više se time bavi načelnik Šandrovca Dario Halauš čija bi se općina u prekrajanju mogla primjerice pripojiti upravo Velikom Trojstvu. Tek treba vidjeti što, kako i s kim, kaže Halauš, ali i dodaje da ideja funkcionalnog spajanja nije loša.

Šandrovac, načelnik Dario Halauš

-U tom slučaju svaka općina ostaje za sebe, ali dio poslova rješavamo zajedno i na taj način smanjujemo troškove i povlačimo poticajna sredstva – navodi Halauš.

No, stvarno spajanje donosi veću nagradu, a prema medijskim napisima ponuda države je da će općinama koje se spoje sljedećih pet godina financirati ulaganja. Mogućnost lakše realizacije projekata je privlačna i to je veliki plus ukidanja dijela općina, ali treba sagledati i negativne strane.

-Ta općina koja će nas dobiti ne znam koliko će biti sretna da nas dobije jer su davno zaboravili s čim se mi sada borimo i koliko ćemo mi njima biti prioritet ne znam – napominje načelnica Zrinskog Topolovca Jasna Mikles Horvat.

Načelnica Zrinskog Topolovca Jasna Mikles Horvat

Prije spajanja, napominje Mikles Horvat, treba dobro izanalizirati koliki su čiji rashodi, prihodi, koliki je broj zaposlenih. Njena je općina bila dio Kapele, pa Rovišća da bi građani potom odlučili da se žele odcijepiti i biti svoji na svome. Spojiti ili ne spojiti ni sada nije pitanje na koje bi odgovor trebali dati načelnici, smatra Mikles Horvat, a isto drži i načelnik Rovišća Slavko Prišćan.

-Mislim da je nepotrebno stavljati nas u poziciju da smo odgovorni za to i da mi trebamo donositi takve odluke. Vlada mora imati hrabrosti reći jesu li neke općine teret ili se mogu same održavati i mislim da je to konkretno na Vladi – poručuje Banskim dvorima Prišćan.

To se isto tako treba pitati i građane.

-Ukoliko bi većina stanovnika rekla da Općina Rovišće ne treba postojati i da se treba pripojiti Gradu Bjelovaru nema razloga da se takva odluka ne donese – kaže Prišćan.

Osim Šandrovca Velikom Trojstvu i Zrinskog Topolovca Rovišću, pripojiti bi se primjerice mogao i Severin i to Novoj Rači, a kandidata ima i u drugim dijelovima županije, pa bi se primjerice ujediniti mogle općine Hercegovac i Velika Trnovitica.Vlada se nada da će takvu odluku donijeti 85 općina i da će ih do 2026. biti barem toliko manje te da će se još 171 odlučiti na funkcionalno spajanje. Na papiru izgleda dobro, ali pitanje je koliko će se načelnika/ca biti spremno odreći fotelje jer vlast je, zna se, slast.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!