Put do stavljanja geotermalne bušotine u funkciju posut je – papirima!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Papiri, papiri, papiri… Upravo na pripremu raznih papira ‘otpao’ je najveći dio do sada odrađenog posla vezanog uz projekt nove bušotine u Velikom Korenovu za koji je ovih dana odobreno financiranje. Podsjetimo, riječ je o projektu vrijednom 3,5 milijuna eura koji bi, po dovršetku, trebao grijati poslovnu zonu u Velikom Korenovu i još neke objekte u tom dijelu Bjelovara.

Put do same izgradnje bušotine, koja se planira za iduću godinu, nije nimalo lagan. Uz ispitivanja lokacije, puno je truda i vremena uloženo na sređivanje sve potrebne dokumentacije.

Papirnati dio posla je počeo u ožujku 2021. godine, kada je Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, nakon provedenog javnog natječaja, donijelo Odluku o izdavanju dozvole za istraživanje geotermalnih voda u istražnom prostoru „Korenovo“ trgovačkom društvu Terme Bjelovar d.o.o. Tek nakon toga su krenuli prvi konkretni radovi u Korenovu. Naime, investitor se obvezao u prvoj godini istraživanja izvršiti analizu i obradu dostupnih geoloških, geokemijskih, geofizičkih, bušotinskih podataka, potom analizu i reinterpretaciju podataka snimljenih 2D seizmičkih profila, lociranje prve istražne bušotine i izradu geološki prognoznog profila te izradu idejnog projekta izrade bušotine.

Na koncu istraživanja, ponovno papirologija. Trebalo je, tako, ishoditi suglasnost Ministarstva gospodarstva na projekt koji je poslužio kao stručna podloga za izradu Elaborata zaštite okoliša za ocjenu o potrebi provedbe postupka procjene utjecaja zahvata na okoliš i pripremu dokumentacije za ishođenje lokacijske dozvole. Suglasnost Ministarstva je na izrađeni Idejni naftno-rudarski projekt stigla je 13. siječnja 2022. godine te je u tijeku izrada Elaborata zaštite okoliša.

No, ni tu nije kraj papirologiji. Nakon, kako se nadaju u Gradu, rješenja Ministarstva da za namjeravani zahvat nije potrebno provesti postupak utjecaja na okoliš, uz provedbu određenih mjera zaštite okoliša i programa praćenja stanja okoliša, slijedi izrada idejnog projekta za ishođenje lokacijske dozvole i samo ishođenje dozvole. Nakon toga slijedi izrada projekta same izrade istražne geotermalne bušotine Korenovo GT-1 koji mora biti usklađen sa Zakonom o istraživanju i eksploataciji ugljikovodika koji regulira istraživanje i eksploataciju geotermalne vode.

Tek nakon što resorno ministarstvo potvrdi da je sve prema pravilima, može se započeti izvođenje naftno-rudarskih radova, odnosno izrada same bušotine. Procjenjuje se da će Grad kompletnu dokumentaciju imati do kraja 2022. godine i da će se s izradom bušotine započeti u proljeće 2023. godine, no i za to će biti potrebno provesti javnu nabavu. Dakle, još se malo baviti papirologijom.

Sama izrada bušotine traje cca 2,5 do 3 mjeseca. Nakon izrade, slijedi proizvodno ispitivanje bušotine sa izvođenjem hidrodinamičkih mjerenja kako bi se utvrdili geološko fizikalni parametri potrebni za izradu još jednog dokumenta, Elaborata o rezervama. Spomenuti Elaborat podrazumijeva izračun protoka vode u sekundi, instaliranu toplinsku snagu geotermalne vode i energiju koju je moguće proizvesti u energetskom postrojenju u jednoj godini.

Ako se ispitivanjem potvrdi pozitivnost rezervi i pri Povjerenstvu za potvrdu rezervi ishodi Rješenje o kakvoći i kategorizaciji geotermalne vode, kreće druga fazu izrade dokumentacije. Ona podrazumijeva izradu elaborata o rezervama geotermalne vode, elaborata zaštite okoliša, idejnog i glavnog projekta projekt eksploatacijskog polja i dr.

Procjenjujemo se da će se Elaborat o rezervama izraditi i potvrditi do kraja 2023. godine, a kompletnu potrebnu dokumentaciju za sklapanje Ugovora o eksploataciji sa ministarstvom imati do kraja 2024. godine. Dozvola za istraživanje vrijedi pet godina, odnosno do ožujka 2026. godine s mogućnošću produženja dva puta po šest mjeseci, a u Gradu vjeruju kako će sve biti riješeno unutar tih rokova.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!