[FOTO] Zlatko Mateša: ‘Bjelovar se na velika vrata vraća na olimpijsku kartu Hrvatske’

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Terme Bjelovar, čiji dovršetak gradonačelnik Dario Hrebak očekuje do kraja 2025. godine, trebale bi postati olimpijski i paraolimpijski centar za vodene sportove, a velik korak u tom pravcu obavljen je današnjim potpisivanjem sporazuma s Hrvatskim olimpijskim odborom (HOO) i još pet strukovnih organizacija.

Međunarodna natjecanja

„Današnji dan jako je bitan ne samo za Bjelovar nego i za razvoj vodenih sportova u Hrvatskoj. Današnji sporazum putokaz je kako bi se sport u Hrvatskoj trebao razvijati, a riječ je o sinergiji sportskih institucija i jedinica lokalne samouprave. Ovaj projekt vrijedan je 250 milijuna kuna i prvi je u Hrvatskoj koji koristi zelene tranzicijske elemente, digitalne inovacije i geotermalnu energiju. Treba reći i da je ovdje riječ o tek trećem olimpijskom bazenu u Hrvatskoj koji osim nacionalnih, omogućuje održavanje međunarodnih natjecanja”, istaknuo je bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak. Dodao je i da su buduće Terme Bjelovar velika šansa za razvoj kontinentalnog turizma, s obzirom da se Bjelovar nalazi na pola puta između Zagreba i Osijeka. Spomenuo je i da je riječ o samoodrživom projektu koji će koristiti solarnu elektranu, dizalice toplice, ali i termalnu vodu temperature 32 stupnja Celziusa.

Spomenuo je i natječaj Ministarstva turizma i sporta vrijedan ukupno 930 milijuna kuna čije otvaranje očekuje u rujnu ove godine.

Održivi projekt

„Doista vjerujem da su ovakvi projekti održivi, da mogu udovoljiti svim kriterijima i da će projekt proći na natječaju”, istaknuo je gradonačelnik Hrebak. Dodao je i da je Grad Bjelovar do sada u Terme Bjelovar uložio 12 milijuna kuna te nakon napornog petogodišnjeg rada uspio ishoditi građevinsku dozvolu. Svečano otvorenje objekta očekuje za dvije do dvije i pol godine, otprilike do kraja 2025. godine.

Zlatko Mateša, predsjednik HOO-a, istaknuo je da današnji dan radostan dan jer je izvjestan sretan završetak izgradnje Termi Bjelovar s obzirom na ishođenu građevinsku dozvolu.

„Za nas to znači da u Bjelovaru i okolici neće biti nijednog djeteta neplivača i da će svi imati mogućnost baviti se nekim od prelijepih vodenih sportova, bez obzira je li riječ o plivanju, vaterpolu ili sinkroniziranim plivanjem. Ovo je nešto što je vrijedno u hrvatskim razmjerima”, kazao je Mateša. Dodao je da se Bjelovar percipira kao grad rukometa s obzirom da je iznjedrio europske prvake, no i da ima bogatu povijest u plivanju i vaterpolu, čemu svjedoči i bogata povijest vaterpolo i plivačkog kluba osnovanog 1934. godine.

„Ovo će biti prilika da se Bjelovar vrati na kartu vodenih sportova Hrvatske”, zaključio je Mateša.

Foto: Vedran Cindrić

Pogledajte 3D prezentaciju Termi Bjelovar

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!