Bjelovarsko-bilogorski srednjoškolci i iznad državnog prosjeka

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Najbolji pokazatelj znanja srednjoškolaca je državna matura, a sudeći po rezultatima bjelovarsko-bilogorskih srednjoškolaca ovdašnji profesori i učenici rade dobar posao. Potvrdio je to na današnjem sastanku s osnivačima škola i njihovim ravnateljima, ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Vinko Filipović.

-Rezultati učenika Bjelovarsko-bilogorske županije su ili vrlo blizu nacionalne razine iz obveznih predmeta, dakle hrvatskog, matematike i engleskog jezika, ali su i znatno bolji u najzastupljenijim izbornim predmetima kao što su biologija, fizika, kemija, politika i gospodarstvo i psihologija – naveo je Filipović.

Daruvarska Gimnazija je i prije analize iznijete na sastanku znala kako dišu na državnoj maturi. Napravili su desetogodišnju analizu koja je pokazala trend rasta rezultata što veseli jer za razliku od zagrebačkih gimnazija, ona daruvarska ne upisuje samo odlikaše.

 

-Ako mi od jednog vrlo dobrog učenika napravimo učenika koji je maturu završio s odličnim uspjehom i upisao fakultet, za nas je to više nego da je to isto postigao učenik koji je školu upisao kao odlikaš – ponosno ističe ravnateljica Gimnazije Daruvar Romana Herout.

Dobri županijski rezultati na maturi se dijelom mogu zahvaliti i Centrima izvrsnosti. Oni su zbog pandemije privremeno zaustavljeni, ali ne i ugašeni.

-Mi ćemo sigurno nastaviti s Centrima izvrsnosti. Pandemija nas je u tome stišala, ali to nije konačno – kaže županijska pročelnica za obrazovanje Andrea Prugovečki Klepac.

Sljedeće školske godine Centri izvrsnosti bi trebali ponovno proraditi. Ovogodišnji maturanti znanje mogu procijeniti na probnim ispitima državne mature koji su novina kao i nacionalni ispiti u osnovnoj školi. Provest će se u 81 školi diljem zemlje, među kojima je i nekoliko u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, rečeno je na sastanku.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!