U BBŽ je čak 20 poduzetničkih zona, neke zjape prazne, a drugi razmišljaju o proširenju

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji prema Jedinstvenom registru poduzetničke infrastrukture postoji 19 poslovnih zona od čega ih je osam u općinama. Po jednu zonu imaju Đulovac, Kapela, Severin, Šandrovac, Štefanje, Velika Pisanica, Veliki Grđevac i Veliko Trojstvo. Iako još nije uvedena u Jedinstveni registar, kao 20. poslovna zona postoji i ona u Novoj Rači u prostoru bivšeg Fenora u kojoj je nedavno otvoren i prvi pogon. Općina investitorima nudi oslobođenje plaćanja 75 posto najma u prvoj godini, u drugoj 50 posto, a najam u startu nije velik, tek 10 kuna po kvadratu, pa se nadaju da će i ostale četiri hale biti popunjene.

-Pitaju poduzetnici, ali to su velike hale i ima dosta ulaganja, pa su svi skeptični. Mi smo spremni pomoći jer nam je bitno da se radi i da netko uđe u hale jer će zgrada čim je netko unutra biti održavana, a ako je prazna propast će – kaže načelnik Darko Knežić.

Darko Knežić

Najmlađa novoizgrađena poduzetnička zona je Poduzetnička zona dr. Franjo Tuđman u Kapeli koja se prostire na 14 hektara i sadrži 16 parcela od 0,5 do 2 hektara. Općina traži kunu po metru kvadratnom, gradi komunalnu infrastrukturu, oslobađa komunalne naknade i doprinosa, pa se načelnik Danijel Kovačec nada da će u nju uskoro ući i prvi investitori.

-Počeli su nam se javljati poduzetnici iz Zagreba, čak i jedan iz Njemačke. Očekujemo njegov dolazak oko Uskrsa, pa ćemo vidjeti. Mi smo spremni i čekamo – kaže Kovačec.

Danijel Kovačec

Nove ulaske u svoju 302.058 m2 veliku gospodarsku zonu čeka Štefanje. Odluka o njenoj izgradnji donesena je još 2004., a javnosti je štefanjska gospodarska zona vjerojatno najpoznatija po tome što se ondje umjesto poduzetničke djelatnosti održavalo oračko natjecanje. Iz Općine pak ističu kako kontinuirano ulažu u Gospodarsku zonu te se redovno javljaju na natječaje kojima se može financirati uređenje i opremanje, ali i da je gospodarski život zaživio.

-Unutar zone obavljaju se proizvodno-prerađivačke djelatnosti te se nalaze dva poslovna subjekta, a to su A.D.M., obrt za pečenje, trgovinu i ugostiteljstvo te Reciklažno dvorište kojim upravlja Gospodarsko-komunalni park Štefanje d.o.o. koje je trgovačko društvo unutar Općine Štefanje – navodi u svom odgovoru Općina Štefanje.

Problem svoje poslovne zone je riješila Velika Pisanica koja je svu potrebnu infrastrukturu u zoni napravila prije desetak godina, ali kako ih muči nedostatak radne snage i još više činjenica da nisu na frekventnim prometnim pravcima za nju nije bilo interesa. No, sada su cijelu zonu uspjeli prodati jednom investitoru koji će ondje napraviti solarnu elektranu pri čemu će Općina imati od rente za proizvedenu energiju godišnje uprihodovati do 80 tisuća kuna. Ono što ne mogu očekivati je otvaranje novih radnih mjesta.

-Ne možemo reći da će se otvoriti puno radnih mjesta, ali trenutno je veliki nedostatak radne snage, pa bi investitori i da trebaju radnike imali velikih problema sa zapošljavanjem – ističe načelnik Velike Pisanice Fredi Pali.

I dok dio zona godinama s više ili manje uspjeha traga za investitorima, u Velikom Grđevcu moraju razmišljati o proširenju svoje zone Bregovci i to unatoč tome što nije do kraja uređena.

Tomislav Pavlečić

-Moram reći da infrastrukturno nije sto posto završena, još nedostaje prometnica, ali naša poslovna zona Bregovci 1 je puna, pet firmi je otvorilo svoje pogone i radi i imamo potrebu proširiti ju za još dvije parcele – kaže načelnik Tomislav Pavlečić.

Na pitanje u čemu je tajna Pavlečić ni sam ne zna odgovoriti, ali je ponosan na to što su u zoni rodom Velikogrđevčani koji su odlučili uložiti u svoj rodni kraj.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!