Glazbene škole iz Bjelovara i Virovitice pripremaju mali glazbeni spektakl koji će biti uvertira u Terezijanu

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – O uspjesima učenika Glazbene škole Vatroslav Lisinski Bjelovar svjedoči podatak da je samo u ovoj školskoj godini 35 učenika sudjelovalo na solističkim natjecanjima, a u kategoriji troglasnog mješovitog zbora njih 26. U deset natjecanja (osam međunarodnih i dva državna) je sudjelovalo i 13 nastavnika te četvero korepetitora, a učenici su osvojili 42 prve nagrade, 28 drugih i tri treće. Kako će se do kraja školske godine održati još pet natjecanja, broj nagrada zasigurno će se povećati. Zanimljivo je i da se od ove godine u bjelovarskoj Glazbenoj školi odvija i projekt Sfera muzika, naglasila je ravnateljica Nevenka Presečan Arvay.

– Glavni je organizator tog projekta Puhački orkestar Bjelovar čiji je voditelj Ivan Oškera. On je i prijavio taj projekt na natječaj Ministarstva znanosti i obrazovanja prošlog ljeta. Projekt se sastoji od devet radionica za devet instrumenata koji su sastavni dio puhačkog orkestra. Glazbenu školu je zamolio da bude partner, a Ministarstvo je njegov plan i projekt prepoznalo – napominje. Dosad je održano pet radionica. Ministarstvo sufinancira 70 posto svih troškova, a Glazbena škola ostalih 30 posto. Ravnateljica je najavila i suradnju bjelovarske i virovitičke glazbene škole.

– Po prvi puta u Hrvatskoj dvije škole iz dva različita grada napravit će sinergiju nastavnika, učenika i studenata. Naime, oformili smo simfonijski orkestar s Glazbenom školom Jan Vlašimsky Virovitica s namjerom da održimo tri cjelovečernja koncerta. Prvi će se održati u Virovitici u svibnju, a drugi u Bjelovaru kao uvertira u Terezijanu – istaknula je. Koncert će se održati 15. lipnja u 20 sati na vanjskoj pozornici na korzu. Vjeruje Presečan Arvay da će se program svima svidjeti.

– Ponosni smo kao dvije glazbene škole da smo došli do te ideje jer se u Hrvatskoj, koliko smo se uspjeli informirati, dosad to još nitko nije napravio. Taj projekt smo nazvali Simfonija u mom gradu – otkriva.  Bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak naglasio je kako je riječ o vrlo ozbiljnom orkestru koji si ne može priuštiti bilo koji grad, već samo oni najveći.

– Naravno, bit će uključene i županije kao osnivači glazbenih škola, no čuo sam se i s gradonačelnikom Kirinom da i mi damo određenu financijsku potporu. Grad bez puhačkog orkestra nije grad – zaključio je te dodao da će mladim talentima to biti odlično iskustvo, osobito zato što će puno njih vjerojatno ići u smjeru profesionalne glazbe.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!