Ljudi nakon ukidanja mjera više nisu zainteresirani za cijepljenje

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Nakon nedavnog ukidanja velike većine epidemioloških mjera, u smeće su bačene zaštitne maske. Hoćemo li u smeće baciti i ostale oblike zaštite protiv koronavirusa, zna v.d. ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Bjelovarsko-bilogorske županije, Vedran Trupac koji otkriva kakav je interes za cijepljenje nakon povratka u “staro-normalno”.

– Otkad su ukinute mjere, na cijepljenju u redovnim terminima imamo možda deset ljudi, ako i toliko – ističe. Bjelovarsko-bilogorskoj županiji pripada između 30 i 40 tisuća doza cjepiva koje će, sudeći po sve slabijem interesu za cijepljenje, ostati neiskorištene. I što onda?

– Te doze će biti uništene ili će ih Hrvatska donirati siromašnijim zemljama što se dosad već radilo. Mi nemamo prostora za skladištenje velikog broja doza pa se one čuvaju u Zagrebu, u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, a nešto i u Varaždinu – navodi Trupac. Slika procijepljenosti u županiji nije idealna, pa u Zavodu već razmišljaju što će biti dok dođe jesen.

– 17 posto stanovništva Bjelovarsko-bilogorske županije cijepljeno je booster dozom, što je jako malo. Prva i druga doza su izjednačene, njih je primilo nešto više od 60 posto građana – otkriva.

Podsjetimo, svi zainteresirani se u Zavodu za javno zdravstvo BBŽ mogu bez najave i naručivanja cijepiti ponedjeljkom, četvrtkom i petkom od 9 do 10 sati. Četvrtkom je na raspolaganju građanima cjepivo Novavax te Johnson, dok se ponedjeljkom i petkom cijepi Johnsonom, Pfizerom te Modernom.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!