Obnovili podove, ne i zidove, i to samo u nekim prostorijama… Kakva aljkavost energetske obnove škola

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

ŠANDROVAC – Županijski val energetske obnove škola obuhvatio je i škole u Lasovcu i Šandrovcu, ali umjesto školskih ljepotica, ona je donijela probleme. Energetska obnova naime obuhvaća obnovu vanjskog dijela zgrada dok unutrašnjost u projekt ulazi tek djelomično.

-U Područnoj školi Lasovac smo imali slučaj da su se obnavljali samo podovi i to u učionicama, a u predvorju, wc-u, zbornici ne. Ne obnavljaju se zidovi, ne obnavljaju se stropovi. Međutim, u Lasovcu je izvođač uštedio nekih 140 tisuća kuna i tim su novcem obnovljeni zidovi i stropovi u učionicama – kaže načelnik Dario Halauš.

Veći je problem s objektom u Šandrovcu. Zgrada iz 1886. je pogođena i potresom zbog čega je zahtijevala i dodatna ulaganja. Ugovor za njenu energetsku obnovu vrijednu 1,4 milijuna kuna potpisan je još u travnju prošle godine, a obnova je sve samo ne cjelovita. Ona naime ne obuhvaća uređenje gornjeg dijela unutrašnjosti zgrade u kojoj su učionice, a nije predviđena ni sabirna jama za otpadne vode bez koje pak ne može dobiti uporabnu dozvolu. Novca više nema.

-Kako su majstori otkrivali žbuku nailazili su na nove probleme i troškovi su bili veliki, a ni Županija kao osnivač ni Osnovna škola Veliko Trojstvo koja je nadležna za školu u Šandrovcu ne mogu isfinancirati ni tu sabirnu jamu, ni sanaciju podova i zidova – napominje Halauš.

Halauš se stoga nada pronalasku rješenja kako bi šandrovačka škola služila svrsi.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!