Ostaje li Županijska skupština bez aktualne predsjednice i nekoliko vijećnika?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Hoće li Županijska skupština Bjelovarsko-bilogorske županije uskoro ostati bez predsjednice i još minimalno dvoje članova? Pitanje je to na koje bi ovih dana spomenutoj predsjednici Ivani Jurković Piščević s sigurnošću, pismeno trebali odgovoriti stručnjaci Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa. No, ako je vjerovati neslužbenom, usmenom odgovoru koji je već stigao, scenarij opisan u prvoj rečenici ova priloga je vrlo izgledan.

-S obzirom na novi Zakon o sprječavanju sukoba interesa i pojavu informacije kako imenovani čelnici gradskih odnosno regionalnih javnih tvrtki i institucija, kao i članovi upravnih vijeća tvrtki u većinskom gradskom odnosno županijskom vlasništvu, neće istovremeno moći biti članovi predstavničkih tijela, prije desetak dana sam poslala upit Povjerenstvu. Kontaktirali su me telefonski i rekli mi kako je ta informacija točna, a službeni, pismeni odgovor trebala bih dobiti do kraja ovoga tjedna – kazala nam je predsjednica Županijske skupštine BBŽ Ivana Jurković Piščević koja je ujedno i direktorica bjelovarskog Tehnološkog parka, pa se nova zakonska odredba odnosi direktno i na nju.

Uz samu predsjednicu Županijske skupštine, u istom je položaju još dvoje županijskih vijećnika. To su DHSS-ov Ivan Beljan, koji je ujedno i direktor čazmanskih Komunalija, dok je HDZ-ov Zoran Bišćan član Uprave Vodnih usluga. Tu je i nezavisna vijećnica Ivana Sabljak Murlin koja je zamrznula svoj vijećnički mandat u Skupštini, a kako je nedavno izabrana za direktoricu čazmanske Turističke zajednice, s obzirom na novi zakon, pitanje je hoće li ga uopće moći ponovno aktivirati.

Ukoliko Povjerenstvo potvrdi da čelni ljudi i članovi upravnih tijela gradskih i županijskih tvrtki i organizacija nemaju više što raditi u županijskim skupštinama, ali ni u gradskim i općinskim vijećima, njihove stranke morat će im, po svoj prilici, naći zamjenu.

-Kakva je procedura u tom slučaju, ne znamo i nadam se da ćemo dobiti neko tumačenje Povjerenstva, samim time što bi se nova sjednica naže Županijske skupštine trebala održati krajem ovoga mjeseca – kaže Jurković Piščević.

Pojašnjenje Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa o ovoj situaciji tražit će i šef županijskog DHSS-a Ivan Beljan, no najavljeno tumačenje drži nepoštenim.

-Ja sam svoju kampanju za izbore uglavnom sam platio. Tko će mi nadoknaditi taj trošak, pa i duševnu bol, ako više ne mogu biti županijski vijećnik? Mislim da ovakve stvari nikako ne bi trebalo uvoditi retroaktivno. Ovime se krše osnovna načela demokracije – smatra Beljan koji će, kaže, tumačenje Povjerenstva, čim ga dobije, podijeliti sa svekolikom javnošću.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!