Komad zemlje dodatno urušio odnose Općine i DVD-a! Hoće li popustiti i dopustiti gradnju vrtića?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

ROVIŠĆE – Ovih dana vodi se najnovija runda između Općine Rovišće i DVD-a Predavac koji na suprotnim stranama ringa stoje već godinama. Zbog vrlo osebujnog odnosa, neće nam sve stati u jedan članak, ne bi čak stalo ni u jednu osrednje debelu knjigu, pa ćemo ‘slučajeve’ između Općine i DVD-a morati rastegnuti u dva dijela.

Prvi dio – Vrtić u Predavcu? Možda, ali inaćenje je slađe

Zemlja i čestice razdvojile su mnoge prijatelje, obitelji, susjede pa zašto ne bi komad zemlje bio najveći uzrok gradnje ili ne gradnje dječjeg vrtića?

Kakva bi to ‘borba’ bila da svatko ne brani svoje pa tako DVD Predavac tjera svoju priču, a Općina Rovišće svoju. Sami zaključite tko je u pravu.

Nije stran gost DVD u brojim lokalnim medijima pa se tako već godinama govori o revizijama gdje su godinu za godinom dobivali negativno mišljenje, a Državna revizija utvrđivala je niz nepravilnosti u njihovom poslovanju kao i vođenju knjiga. No, o tome ćemo u sljedećem tekstu jer to je samo djelić tamnog oblaka koji nikako da pobjegne od predavačkog DVD-a.

Naime, ima jedno lijepo zemljište koje se nalazi uz DVD, zemljište oko kojeg je cijela nova pomutnja i nastala. To isto zemljište potrebno je Općini za gradnju vrtića, no zemljište DVD ne želi ni ustupiti niti prodati. Je li u pitanju čisti inat? Vjerojatno, jer međuljudski odnosi glavna su boljka cijele priče.

Posjetili smo DVD gdje nam je svoju stranu priče ispričao Tomislav Lovrić koji nam se predstavio kao predsjednik DVD-a Predavac. Inače, Tomislav je sin Darka Lovrića za kojeg se ipak smatra da i dalje odlučuje o svim važnim pitanjima koja se tiču vatrogasnog društva. Tomislav i još dva člana srdačno su nas dočekala uz prvo i jasno objašnjenje da su najveći problem međuljudski odnosi.

– Nismo dobili pet godina nikakva financijska sredstva, financiramo se sami i to s novcem zarađenim od rada za Janaf, Inu. Općina je imala prilike kupiti zemljište koje sada imaju, ali tada nisu htjeli. Da smo znali da su uopće zainteresirani, uopće ne bi ulazili u to. Zašto bi sada dali zemljište, a Općina može kupiti i ono pokraj Područne škole ili neko u blizini jer ima izbora. Nismo protiv vrtića, i naši članovi imaju djecu. No, radi se na krivi način – rekao je Lovrić.

Općina na čelu s načelnikom Slavkom Prišćanom tvrdi drugačije.

– Nismo ništa znali o tom zemljištu, sasvim slučajno sam saznao da je prodano, no znali smo za jedno drugo koje ide skroz do doma. Zapravo su zemljišta povezana. Tu je Darko imao velikih planova, od vatrogasnog muzeja, staračkog doma do poligona s gledalištem od tisuću ljudi. Objekt u sklopu tog zemljišta bio je u vlasništvu doktora koji je radio u Rovišću, rekao sam da bi bilo zgodno tu kuću pretvoriti u dječji vrtić. Vlasnik je to srdačno prihvatio i htio nam prodati za 100 tisuća kuna iako je prvotna cijena bila 120 tisuća. Dogovorili smo prodaju, napravili procjenu i na kraju saznam od doktora da je kuća i sve prodano DVD-u za 120 tisuća kuna. Ne znam zašto se to dogodilo, valjda samo da ne bude tamo vrtić kako i sada ne daju na tom drugom kupljenom zemljištu. Nama treba samo mali dio, ne sve. Očekivao sam povratnu suradnji jer smo im kao Školski odbor, čiji sam bio član, besplatno dali dio zemlje koje im je trebalo za parkiralište koje sada i imaju – rekao je načelnik.

Zemljište, ovo sada aktualno i očito potrebno svima, nije kupljeno za novce već za automobil.

– Sin čovjeka koji je prodao zemljište ispričao mi je slučaj. Navodno je zemljište u potpunosti isplaćeno, no još uvijek nije prepisano. Što će on na kraju odlučiti, vidjet ćemo – kaže Prišćan koji je negirao i Lovrićeve riječi da im Općina nije novčano pomagala.

– Registrirana su im vozila uvijek, čak i prošle godine, kupovala se oprema te platili liječnički pregledi, također prošle godine – rekao je.

Općina je, dodaje načelnik, htjela suradnju na sve moguće načine, samo da djeca u Predavcu imaju svoj vrtić.

– Predlagao sam da se vrtić napravi i u jednom dijelu vatrogasnog doma jer on je ogroman. Nažalost, ništa od toga, suradnje nema, Darko je još uvijek šef svega i želi ostati šef. Vrijeme prolazi, dom stari, trune, nitko o njemu ne vodi brigu. Smatram da DVD Predavac može funkcionirati sasvim u redu uz pomoć Općine i Vatrogasne zajednice, ali moraju doći ljudi kojima se može vjerovati – kaže Prišćan.

Upitno je hoće li ova priča imati sretan završetak. Prema razmišljanju Prišćana to je moguće jedino u dogovoru s mlađim pripadnicima DVD-a koji gledaju u budućnost. Suradnja bi dobro došla i predavačkom DVD-u jer, kako nam je rekao Tomislav Lovrić, ako se loša suradnja nastavi vatrogasni dom i sve vezano za njega će propasti kroz dvije do tri godine.

Kako to da DVD još uvijek stoji na nogama i ne propada, saznat ćemo u nastavku ove zapetljane priče u kojoj svi mogu biti pobjednici – samo ako ljudski dogovor prevlada.

Pokoju riječ o “suradnji” s DVD-om ispričali su nam i Ivan Kovačević, predsjednik Vatrogasne zajednice općine Rovišće te zapovjednik Goran Vinković.

No, o tome u nastavku…

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!