Hoće li kodeks lokalne političare odvratiti od prstiju u pekmezu?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Jedna od obveza novog Zakona o sprječavanju sukoba interesa je Etički kodeks nositelja političke dužnosti kojeg moraju donijeti sve županije, gradovi i općine. Tim dokumentom se uređuje sprječavanje sukoba interesa, a odnosi se na župane, gradonačelnike, načelnike i vijećnike s ciljem jačanja povjerenja građana u lokalne vlastodršce. Sadržaj kodeksa ovisi o samim donositeljima, ali u suštini on ne donosi ništa revolucionarno već moralnu obvezu navodi crno na bijelo, potvrdio nam je pročelnik Općine Končanica Dalibor Tomašek.

-Propisuje da ne bi trebali primati darove ni neprimjerene stvari zauzvrat za nekakvu uslugu, ali to se podrazumijeva i to svatko tko se ozbiljno bavi politikom zna da ne smije raditi – ističe Tomašek.

Ne bi smjeli ni utjecati na donošenje odluka vijeća radi osobnog ili dobitka povezane osobe, diskriminirati, uznemiravati, svjesno iznositi neistine, koristiti uvredljiv govor. Uz to se moraju izuzeti iz situacija u kojima postoji mogućnost sukoba interesa, a moraju biti i upućeni u odluke u čijem donošenju sudjeluju. No, ogluše li se na to barem što se etičkog kodeksa tiče kazni nema. To ni nije toliko važno jer je bitno načelo djelovanja, drže u GONG-u.

-Niz dužnosnika imate od Karamarka nadalje kada nije bila propisana kazna, ali je odluka u njihovim slučajevima imala snažan politički utjecaj – napominje direktorica GONG-a Oriana Ivković Novokmet.

Ivković Novokmet; Foto: GONG

No, pitanje svih pitanja je koliko će u općinama, gradovima i županijama biti političke volje kažnjavati one koji etički kodeks krše.

-To je sad ključno pitanje kako će oni to provoditi, hoće li štititi ljude iz svojih stranaka ili će nepristrano donositi odluke – upozorava Ivković Novokmet.

Moralnost, etičnost i zakonitost rada nadzirat će Vijeće časti i Etički odbor koje imenuje predstavničko tijelo. I dok u Vijeću časti ne smiju biti članovi političkih stranaka i nezavisnih lista koje su zastupljene u vijeću, u Etičkom odboru izuzev njegovog predsjednika sjede članovi predstavničkog tijela i otvoreno je pitanje koliko će biti spremni dijeliti packe svojim kolegama.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!