Hoće li gudovačke marame nakon carskih, uskoro krasiti i vratove u Banskim dvorima?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Udruga žena Gudovac najavila je danas manifestaciju “Rapsodija svile i čipke” koja će se održati u Bjelovaru od 6. do 8. svibnja.

– Želja nam je bila da se povijest svilarstva koja je bila u Bjelovaru dugi niz godina i gdje je postojalo 36 tkalačkih stanova na kojima se izrađivala svila održi bar kroz naše radove. Na tu temu smo održale radionicu s gospođom Nadom Makar gdje smo učile oslikavati svilu, izjavila je predsjednica Udruge žena Gudovac, Vesna Belošević. Kako je partner u projektu Grad Bjelovar, svilene su marame oslikane bjelovarskim motivima. Za oslikavanje jedne marame potrebna su minimalno dva sata, oslikavaju se bojama i konturama za svilu uz pomoć kista i vode, a prodaju se po 100 i 200 kuna. Manifestacija će započeti 6. svibnja u 19 sati otvorenjem izložbe “Grad na svili” te “Nit vodilja čipke u Gudovcu”.

– Nit vodilja čipke u Gudovcu je zapravo početak naših radova čipkarstva koja jako lijepo upotpunjava svilu. To su razni broševi, ogrlice, uglavnom nakit koji se može nositi u svakodnevnim prilikama, ali i na vjenčanjima i drugim lijepim prigodama. Na otvorenje će doći i profesorica Irena Šabarić s Tekstilno-tehnološkog fakulteta u Zagrebu koja će nam reći nešto o primjeni svile u svakodnevnim odjevnim predmetima. Bit će tu i izložba naše majstorice Nade Makar koja već 30 godina oslikava svilu, a svi će imati priliku vidjeti njezine radove. Isto tako, Tomislav Matić iz Gradskog muzeja Bjelovar organizirao je jedno malo predavanje o svilarstvu u Bjelovaru i Grada Bjelovara na putu svile do bečkih dvora. Za vrijeme Matije Kordina se i naše posuđe iz Gudovca i pisanica i svila transportirala za dame na carskom dvoru. Grad Bjelovar kao pokrovitelj naše manifestacije i Turistička zajednica Bilogora – Bjelovar uvidjeli su u nama dobrog partnera koji može promicati kulturnu baštinu. Naša Udruga posluje tako da čuvamo baštinu i prilagođavamo je modernim vremenima – naglašava Belošević. Bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak rekao je kako bi se marame mogle pokloniti ministricama u Vladi, a rad i projekte Udruge je pohvalio.

– Mi kao Grad ćemo i financijski podržavati sve ovakve dobre projekte i ideje koje njeguju kulturu, tradiciju i povijest Bjelovara. Ni sam nisam znao da imamo takve poveznice sa svilom, sa čipkom. Jako je važno da to osvješćujemo i Grad će tu uvijek dati svoj doprinos. Udruga žena Gudovac nas stalno obasipa dobrim idejama, to nemamo baš priliku često od udruga vidjeti. Svi traže novce, ali projekti su u drugom planu. Ovdje su stvarno sjajni projekti u prvom planu i to oni koji promiču našu kulturu i naše vrijednosti te iz povijesti izvlači sve ono najbolje što je Bjelovar imao. Siguran sam da će toga biti još, ali ja ih uvijek molim da se fokusiraju na jednu po jednu ideju jer mi nemamo toliko novaca koliko oni imaju dobrih ideja – poručio je.

U nedjelju će se u atriju Muzeja održati dvije predstave. U 11 sati mali će Gudovčani upriličiti dječju predstavu Dabrov čamac, dok će u 17 sati premijerno biti prikazana predstava Život je lutrija. U 16 sati u nedjelju održat će se i modna revija “Rapsodija svile i čipke” koju će zvukovima filmske glazbe pratiti Glazbena škola Vatroslava Lisinskog, a na kojoj će biti prikazane ručno oslikane svilene bluze te nakit od čipke.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!