Većina bjelovarskih vrtića smanjila je ove godine broj upisnih mjesta, liste čekanja bit će još duže

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Pozitivan trend ili problem? Manjak mjesta u bjelovarskim dječjim vrtićima može se shvatiti obostrano. S jedne strane više je djece što znači da postoji nada za poboljšanjem demografske slike, a s druge strane postavlja se pitanje kuda s djecom kada ne postoji “baka servis”.

Provjerili smo s bjelovarskim vrtićima kakva je situacija ove godine odnosno koliko će roditelja biti te sreće da im dijete upadne u željeni vrtić. Prema dobivenim odgovorima, ne puno, jer gotovo svi vrtići upisuju manje djece nego lani. Glavni razlog je zapravo automatizam prema kojem vrtići funkcioniraju – manje djece je spremno za školu pa je odmah i manje mjesta u vrtićima.

U Dječji vrtić Bjelovar ove će se godine smjestiti 80-ak mališana.

– Prijašnjih godina smo upisali oko sto do 110 djece. Situacija je takva kakva je, jedne godine više grupa odlazi u školu, a jedne manje. Automatizmom se manje djece povlači u starije skupine i jednostavno je manje prostora – kaže ravnateljica Anna Lauš.

Manje upisa ima i Dječji vrtić Pinokio.

– Upisujemo ove godine svega dvadesetak djece. Osjeti se smanjenje broja djece, ali takva su pravila i standard koje moramo pratiti – kaže ravnateljica Silvana Đurđević.

Dječji vrtić Osmijeh također je bio primoran smanjiti broj upisa pa će se kod njih ove godine upisati oko 25 djece manje nego prošle godine.

– Upisujemo manje djece, njih oko tridesetak, ali prijava je jednako. Ako bude još koja odgoda, radi se o gotovo upola manje upisa – rekla je ravnateljica Marina Hehet Valentić.

Dječji vrtić Ciciban jedini se u ovoj priči razlikuje od svojih ‘kolega’ vrtića jer oni će čak upisati i više mališana, ali zato što im više djece iz vrtića odlazi u školu.

– Odlazi nam 56 djece u školu. Otprilike ćemo ove godine upisati oko 50 djece, ali još se čekaju odgode. Kroz sustav aplikacije upisa, u sve dječje vrtiće u Bjelovaru prijavilo se oko 290 djece, no taj podatak nije precizan jer ima duplih prijava. Kada se aplikacija zatvori znat će se točan broj prijava. Za nekoliko dana mi ćemo objaviti svoje rezultate koji će se moći pogledati na oglasnoj ploči – rekla je ravnateljica Senka Ivanušec.

Dječji vrtić Bubamara nije bio dostupan. 

Zaključno rečeno, sreća oko upisa djece u vrtić je individualna baš kao i svaki vrtić koji uvijek ima različit broj djece spremne za školu. Naravno, tu su i pravila te prednosti koje imaju ili nemaju svi roditelji. Utjeha je činjenica da djece ima pa nam sljedeći popis stanovništva možda ne bude zadao nove glavobolje.  

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!