Na legendarnom stadionu sam s 50 tisuća navijača pjevala kultnu himnu. Opisat ću vam kakav je to osjećaj

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Bjelovarčanka Josipa Klemić, profesorica filozofije i povijesti, cijeli život navija za Liverpool FC i proteklog vikenda ostvarila je svoj dugogodišnji san.

Naime, Josipa je odlučila sama otići u Liverpool na kultni stadion ‘Anfield’ pogledati utakmicu. I to ne bilo kakvu, već veliki gradski Merseyside derbi između Liverpoola i Evertona, dva kluba za koja se, blago može reći, ne vole. Kako i Josipa kaže, grad živi za tu utakmicu i traži se ulaznice više. A Josipa je nabavila ulaznicu za legendarnu tribinu ‘Kop’ te se na velikom derbiju našla među najvjernijim i najglasnijim Liverpoolovim navijačima.

Pitali smo za početak Josipu odakle ljubav prema FC Liverpool.

-To traje od moje negdje desete godine, ali ispočetka je počelo kao prkos. Naime, doma se puno gledao nogomet pa sam morala i ja jer se to najviše vrtjelo na TV-u. Brat je bio za Manchester, tata za Arsenal i uvijek su bili protiv Liverpoola. Onda sam ja u inat njima baš bila za Liverpool. Zatim je tamo negdje oko 96’ Michael Owen potpisao za redse, a ja sam bila mala curica koja je bila zaljubljena u njega i tako je sve krenulo. Kasnije sam shvatila veličinu toga kluba, tu strast. Ozbiljnije sam počela pratiti utakmice, transfere, tugovala sam zbog poraza, a veselila se zbog pobjeda kao svaki navijač koji voli svoj klub – priča nam Josipa koja je proteklog vikenda prvi puta bila u Liverpoolu, no trebala je biti i prije dvije godine, ali je pandemijski lockdown učinio svoje.

 

-Ja sam inače članica FC Liverpool i članica sam kluba hrvatskih navijača Liverpoola. Preko njih sam 2020-e kupila ulaznicu za tekmu protiv Aston Ville. I baš je to trebala biti utakmica na kojoj će Liverpool nakon 30 godina postati prvak. Kupila sam avionsku kartu, platila ulaznicu i onda taj lockdown. Dobila sam povrat novca za sve, ali baš sam bila razočarana. No, ovu sad priliku nisam propustila i sve je prošlo kako treba – kaže Josipa koju smo pitali je li joj bio problem putovati sama na jedan tako žestoki engleski derbi.

-Ma nije, ali tek na aerodromu sam shvatila da je to možda malo čudno. Naime, carinik me na aerodromu u Londonu pitao koji je razlog mog dolaska, rekla sam utakmica. Pitao me s kim idem, rekla sam sama, pa me čudno pogledao i odmah počeo tražiti povratnu kartu, jel imam ulaznicu za stadion itd. U Londonu sam sjela na vlak i dva i pol sata se vozila do Liverpoola. – prepričava nam Josipa i nastavlja.

-Našla sam si hostel blizu stadiona tako da sam odmah navečer prošetala do Anfielda i konačno ga vidjela uživo. Onaj poznati, veliki mural Mohameda Salaha se nalazi baš kraj mog hostela, zapravo moj prozor je gledao prema tom muralu, a i tamo se inače navijači okupljaju tako da mi je sve bilo blizu – kaže Josipa koja je drugi dan turistički prošla cijeli stadion.

-Vrhunska je organizacija turističkog obilaska stadiona. Bila sam u VIP loži, zatim na mjestu gdje se drže press konferencije, pa na travnjaku i na mjestu gdje za vrijeme tekme sjedi Jurgen Kloop koji mi je daleko najdraža osoba iz kluba. Bilo mi je i super što sama to sve obilazim tako da me nitko nije požurivao i baš sam guštala u svakoj sekundi – prepričava nam Josipa i otkriva kako joj je bilo na velikom gradskom derbiju.

-Prije tekme pivo u pubu, navijačke pjesme pa odlazak na stadion. Brzo se ulazi na stadion, sve je vrhunski organizirano i onda dolazak na legendarnu tribinu Kop. Stojim tamo i ne vjerujem gdje se nalazim. Počinje zagrijavanje i vidim te igrače nekoliko metara od mene. Stadion krcat, igrači izlaze na teren, više od 50 tisuća ljudi počinje pjevati You’ll never walk alone. Suza na oku, šal iznad glave i… strašan osjećaj – prepričava nam Josipa utakmicu koju je Liverpool pobijedio 2-0, a oba gola su postignut ispred Kop tribine gdje je ona stajala.

-Sve tribine sjede na stadionu, osim Kopa. Tamo se stalno stoji i navija i bila je baš ludnica kada su golovi pali. Inače, za svakog igrača navijači imaju pjesmicu. Na ovoj utakmici sam prvi put čula pjesmu posvećenu Kloppu – I feel fine, kaže nam Josipa koju smo upitali i kakav je Liverpool kao grad, te da li je to grad nogometa ili Beatlesa.

-Ponosni su na Beatlese, ali FC Liverpool je broj jedan. Grad je jako zanimljiv i lijep. Te priče da je to oronuli lučki grad, to je valjda tako nekada bilo, sada nije. Moderan je, ima super vibru, puno pubova, odlična muzika, kulturnih sadržaja, a kad smo već kod Beatlesa bila sam u njihovom muzeju i pubu gdje su započeli karijeru i da, po ulicama se čuje njihova glazba, ali i glazba Erica Claptona i ostalih rock zvijezda. To je jedan divan grad u koji ću se svakako vratiti – zaključila je Josipa.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!