Odana počast žrtvama prvog ustaškog masovnog zločina nakon proglašenja NDH

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomen-području Gudovac u četvrtak je odana počast žrtvama povodom 81. godišnjice prvog masovnog ustaškog zločina nad Srbima bjelovarskog kraja koji je uslijedio već 18 dana nakon uspostave Nezavisne države Hrvatske (NDH). Pripadnici Seljačke zaštite, preobraćeni u ustašku postrojbu, po nalogu Eugena Dide Kvaternika, dan ranije uhapsili su 200 stanovnika sela u okolici Bjelovara te ih sljedećeg jutra strijeljali u Gudovcu.

Odavanju počasti žrtvama u Gudovcu prisustvovali su, među ostalima, Zoran Pusić, predsjednik Antifašističke lige, župan Marko Marušuć, bjelovarski gradonačenik Dario Hrebak, predstavnici Srpskog narodnog vijeća, antifašističkih udruga te članovi obitelji i rodbina ubijenih. Po prvi puta komemoraciji nazočila je i udruga hrvatskih branitelja Veterani Domovinskog rata i antifašisti.

„Revizionizmu ne smije biti mjesta i moramo jasno reći da su ove zločine počinili ustaše koji su bili Hrvati”, istaknuo je umirovljeni general Hrvatske vojske Luka Džanko koji je u Bjelovaru 1994. godine vodio pripreme za Operaciju Bljesak.

Zoran Pusić istaknuo je da je prije 30 do 40 godina mislio da se zločini poput ovoga više nikada neće dogoditi, no da danas više nije tako siguran.

„Antifašističku ligu osnovali smo upravo kako bismo se suprotstavljali idejama i vrijednostima koje su obične ljude pretvarali u zločince”, naglasio je Pusić.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!