Županija pred bankrotom zbog pola milijarde duga. Što su sve ove godine radili DORH, policija, državna revizija?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Ništa lijepo stanovnicima Bjelovarsko-bilogorske županije jučer nisu imali kazati županijski vijećnici HSLS-a. Uoči nove sjednice Županijske skupštine, koja je zakazana za petak, upozorili su kako je Županija pred bankrotom i kako bi novi kratkoročni kredit, koji se planira podići kako bi se zatvorila dugovanja ustanova u sustavu cashpoola, mogao biti kap koja će preliti čašu. Naime, županijske ustanove ‘natukle’ su 18 milijuna kuna duga koji trebaju vratiti do 30. travnja. Novca nemaju pa su se za taj iznos naumile kratkoročno zadužiti, no nakon konzultacija u Ministarstvu financija župan Marušić je doznao kako bi takav potez bio – protuzakonit. I ništa tu ne bi bilo čudno da isti problem, na potpuno isti način, posljednjih nekoliko godina nije rješavala bivša županijska vlast na čelu s Damirom Bajsom.

Problem je ozbiljan, složili su se koalicijski partneri koji po hitnom postupku traže novo rješenje, no što je najgore od svega, tih 18 milijuna tek su kap u moru. Brojke koje je na jučerašnjoj pressici iz rukava izvukla predsjednica Županijske skupštine Ivana Jurković Piščević zastrašujuće su. Zaduženost Županije premašila je 40 posto izvornih prihoda, iako zakonski ne smije prelaziti 20 posto. U ovom trenutku županijske nedospjele obveze iznose 103 milijuna kuna, manjak prihoda je 230 milijuna, a procjenjuje se da se ukupna kreditna zaduženja kreću između 500 i 600 milijuna kuna. Tko će sve to vratiti i pokriti minuse, pitaju se HSLS-ovci. Odgovor na to pitanje nemaju. Ima li ga župan, otkrit će u petak, na Županijskoj skupštini.

A ako ga nema, onda bi se zaista mogle ostvariti crne prognoze o ‘financijskoj apokalipsi’, što bi bio svojevrsni presedan jer je bankrot županija u Hrvatskoj stvarno rijetka pojava. Stoga se logično postavlja pitanje kako se to uopće moglo dogoditi u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Samim time što je država osigurala niz mehanizama za kontrolu poslovanja takvih ustanova.

Što su svih ovih godina radile unutarnja županijska revizija, državna revizija, Ministarstvo financija? Jesu li bivši županijski pročelnici doista bili toliko nestručni da nisu vidjeli kamo mahnito zaduživanje vodi ili jednostavno nisu imali hrabrosti upozoriti onoga tko je donosio takve odluke? Kako to da nitko godinama nije policiji ili USKOK-u ukazao na potencijalne nepravilnosti, poput one koje je na samo jednom sastanku u Ministarstvu financija s tamošnjim stručnjacima ‘detektirao’ aktualni župan?

Ako Županija stvarno bankrotira, ta šteta neće biti mala. Za početak, sve dok je račun ustanove u blokadi, nitko iz Županije neće dobivati plaću. Studenti neće dobivati stipendije, bez redovnih primanja ostat će svi proračunski korisnici, uključujući i škole, zdravstvene ustanove, poljoprivrednici i obrtnici će ostati bez subvencija, stat će svi županijski projekti…

Sve i da se pronađe rješenje za trenutni problem pa se bankrot izbjegne, ostaje važno pitanje – hoće li institucije konačno reagirati i istražiti je li se netko novcem poreznih obveznika zaista razbacivao poput pijanog milijardera. Pa ako se potvrdi da jest, hoće li taj netko za isto i odgovarati?

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!