U minusu je 11 škola, jedna preko 5 milijuna kuna! Evo na što su potrošile novac

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Na današnjoj sjednici Županijske skupštine vijećnici će, među ostalim, raspravljati o tome kako riješiti dug od 18 milijuna kuna koji su stvorile županijske škole i zdravstvene ustanove u bankarskom sustavu cashpool.

Kako je vidljivo iz materijala za Županijsku skupštinu, županijska vlast im predlaže da za početak dignu ruku za produljenje ugovora odnosno minusa na računima do odobrenja novog kredita iz kojeg bi se spomenuti dug namirio.

Među dužnicima je 11 županijskih škola čiji se pojedinačni minusi kreću između 180 tisuća kuna, koliko je zadužena OŠ Velika Pisanica, pa sve do 5,2 milijuna kuna, koliko iznosi minus OŠ Rovišće. Na popisu je i Dom za starije i nemoćne osobe koji bi do 30. travnja, dakle sutra, morao vratiti 2 milijuna kuna. Županijski Zavod za javno zdravstvo u minusu je 700 tisuća kuna, a županijski Dom zdravlja 1,5 milijuna.

Kako je navedeno u obrazloženju odluke, školske ustanove i Doma za starije minus su koristile za pokrivanje troškova vezanih uz energetsku obnovu svojih zgrada. Zdravstvene ustanove su pak minus koristile za osiguravanje likvidnosti uslijed tužbi radnika vezanih uz sporove oko isplate prekovremenih sati i prava iz kolektivnog ugovora vezano uz povećanje osnovice.

-S obzirom da je ustanovama rok vraćanja minusa po cashpoolu 30. travnja 2022., Županija je u cilju rješavanja problematike pokrenula refinanciranje zaduženosti u suradnji s Privrednom bankom Zagreb koja je dala najpovoljniju ponudu za rješavanje situacije podmirenja minusa po cashpoolu na način da se izvrši prolongiranje cashpoola ustanovama u periodu maksimalno 30 dana odnosno do odobrenja i sklapanja kratkoročnog zaduživanja radi namirenja minusa po cashpoolu i zatvaranja istih. S obzirom da dosadašnji uvjeti kratkoročnog zaduživanja ustanova u vidu minusa nisu bili prihvatljivi s obzirom na visoku aktivnu kamatnu stopu u iznosu 3,5 posto i internu kamatnu stopu od 1,5 posto Županija je pristupila temeljitoj analizi cjelokupne zaduženosti proračunskih korisnika i sklopljenog Komisionog ugovora između PBZ-a i Županije – stoji, među ostalim, u obrazloženju odluke, u kojoj se dodaje kako su tijekom produženja kredita dogovorene kamatne stope od 1 i 0,5 posto.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!