Župan Marušić: ‘Kršili ste zakon godinama, konačno je došao red da netko za to odgovara’

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Umjesto županijskih škola, Doma za starije i nemoćne osobe te zdravstvenih ustanova, njihov dug u visini od 18 milijuna kuna stvoren u sustavu cashpool, platit će županija. Županijski vijećnici na današnjoj su Skupštini Županiji dali svjetlo da se kratkoročno kreditno zaduži za 17,5 milijuna kuna, s obzirom da je Ministarstvo financija zaključilo kako je dosadašnja praksa, prema kojoj su se kreditno zaduživale same ustanove – protuzakonita. Županijskim kreditom pokrit će se minus koji mora biti zatvoren do sutra, čime će se spriječiti blokada desetak škola, Zavoda za javno zdravstvo, Doma zdravlja i Doma za starije.

Županijska pročelnica za financije Suzana Raguž Pehar pojasnila je kako je i sama Županija jedva dobila kredit, s obzirom da su banke ocijenile da je sa Županijom, s obzirom na sve financijske dubioze, rizično poslovati. No, na to se ipak odvažila PBZ koje je Županiji spremna odobriti kredit uz fiksnu godišnju kamatu od 1 posto.

Pročelnica, a kasnije i župan Marko Marušić pojasnili su kako je do minusa, većinu kojeg čine dugovanja škola, došlo zbog energetske obnove, odnosno nekvalitetno odrađenih projekata, zbog kojih je dolazilo do dodatnih radova i troškova koji nisu bili pokriveni projektima.

Vijećnike Dinka Piraka (nez.) i Dragu Hodaka (HDZ) zanimalo je kako je moguće da su se škole same zaduživale zbog podmirenja minusa. Hodak je s govornice insinuirao kako su ravnatelji škola bili prisiljeni kreditno se zaduživati, što je razljutilo nezavisnu vijećnicu Sandru Drašković koja je rekla da je to ponižavajuće te da bi se ravnatelji sami trebali očitovati o tome.

Iako su sporni krediti dizani za vrijeme mandata kad je on bio župan, Damir Bajs se nije direktno o njima očitovao, već je jedino replicirao Ivanu Beljanu koji ga je optužio da je Županiju zadužio za milijardu kuna. Bajs je odgovorio da taj dug postoji samo u Beljanovoj glavi te je ponovio kako je nakon njegova odlaska, na kraju prošle godine, na računu bolnice bilo 30-ak milijuna kuna. Pročelnica za financije se na to referirala, kazavši kako je riječ o iznosu koji se odnosi na sve proračunske korisnike.

Silvestar Štefović (HDZ) posebno je bio “sočno” oštar prema bivšoj Županijskoj vlasti i to odgovarajući vijećniku Zlatku Barili (HSU) koji je priznao kako su projekti obnove škola bili loše pripremljeni.

– Tko nas je doveo u ovu situaciju? Projekti se nisu dobro vodili odnosno stvar nije funkcionirala onako kako je struka zahtijevala. Zašto na probleme niste ukazivali kada je bilo vrijeme? Suodgovorni ste za ono što se događalo. Količina vantroškovničkih radova koja se pojavila nije normalna, to što se dogodilo nije normalno. Imamo toliko troškova koji nisu bili predviđeni projektima. Drago mi je da ste shvatili, a možda se i pokajali za to što ste sudjelovali u takvom pothvatu – rekao je Štefović.

Nakon brojnih rasprava od kojih se većina vrtjela oko kredita i novih zaduživanja, što je bilo i što će biti, župan Marko Marušić utvrdio je ono najvažnije – trenutačno financijsko stanje BBŽ.

– Svi troškovi sigurno desežu milijardu kuna. Mislim da oko toga više ne bi trebalo biti dileme i polemike, podvukli smo crtu i to je to. Najvažnije je reći da, ako mi 30. travnja ne podmirimo 16,1 milijun kuna, imamo kolaps školskog sustava. Desetak škola s 1. svibnja odlazi u blokadu. Prošle godine smo spašavali zdravstveni sustav, a sada spašavamo školski – kaže župan.

Prisjetio se Marušić, kako kaže, famoznih energetskih obnova čiji se troškovi sada nagomilali.

– Usporedbe radi, moram reći da je naša županija imala 40 energetskih obnova dok je jedna Zagrebačka županija imala deset. Nemam ja ništa protiv obnova, dapače, neka se škole obnavljaju, ali ako za to imamo sredstva. Dva glavna razloga zašto nam prijeti blokada školskog sustava su odlazak u energetske obnove bez osiguranih sredstava te loše vođeni projekti – dodaje Marušić.

Županija je do zadnjeg trenutka čekala mišljenje Ministarstva financija.

– “Proračunski korisnici niti se smiju kratkoročno zaduživati niti to kratkoročno zaduživanje mogu prolongirati duže od 12 mjeseci niti zatvarati novim kratkoročnim zaduživanjem, novim minusom po računu odnosno cashpoolingu”, to piše u mailu koje smo dobili od Ministarstva. Zaposlenici Ministarstva će doći i utvrditi sve ono što se vuče od 2018. godine i što se radilo protuzakonito te naravno poduzeti određene mjere. Ne bih htio biti u koži vijećnika koji su očito sve ove godine bili zavedeni i žmirili na kršenje zakona. Ne smijemo dopustiti kao Županija blokadu školstva jer nisu djeca kriva ako s 1. svibnja ne budu mogli pohađati školu. Zna se tko je kriv, tko je išao u megalomanske energetske obnove bez osiguranih sredstava i tko nije vodio računa o kvalitetno izrađenim projektima – rekao je Marušić.

– Kako otkrivamo nepravilnosti tako ih i prijavljujemo. I mene osobno boli ako netko u cijeloj priči prođe nekažnjeno. S mišljenjem Ministarstva i pozivanjem institucija, nadam se da će konačno netko odgovarati – zaključio je župan Marušić.

 

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!