Dio opreme za novu bolnicu nabavljen, v.d. ravnateljica otkrila kada slijedi useljenje

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Na jučerašnjoj 6. sjednici Županijske skupštine BBŽ nije izostala rasprava oko nove zgrade OB Bjelovar, a ovoga puta na redu je bila nabava medicinske opreme. Tako je bolnica nakon brojnih prethodnih rasprava napokon došla na red. Ukratko objašnjenje – od vijećnika se tražilo da podignu ruku i tako daju suglasnost za opremu koja stiže u novu zgradu bolnice. Ruku u zraku bilo je dovoljno pa je točka prošla uspješno, no, prije toga, ipak se o svemu moralo raspraviti.

Sve što se događa oko nabave pojasnila je v.d. ravnateljica Sanela Grbaš Bratković priznavši da za govornicu Županijske skupštine staje prvi put. No, to nije umanjilo njezinu spremnost i znanje da govori o “crnom kreditnom oblaku zaduženja” koji se nadvio nad OB Bjelovar.

– Radi se o opremi koju plaća Europska unija, dio je to za jednodnevnu i dnevnu kirurgiju. Nema dodatnog opremanja nego se radi o opremi za novu bolnicu koja je financirana od strane EU. Ona je apsolutno provjerena i tu nema nikakvih sumnji. Nabavlja se razna oprema: ormari, stolovi, stolice, radni pultovi, paravani, računalna oprema, monitori vitalnih funkcija, informatička oprema (mrežna i računalna), telefonski uređaji, infuzomati, perfuzori, operacijski stol i druga razna medicinska oprema – rekla je Grbaš Bratković.

S obzirom na nedoumice vijećnice Dubravke Dragašević oko kreditnih zaduženja za opremu nove zgrade bolnice, v.d. ravnateljica je ponovno izašla za govornicu.

– 70 milijuna kredita dobili smo za dio bolnice, za jednodnevnu i dnevnu kirurgiju te OHBP. Opremu smo dobili samo za jednodnevnu i dnevnu kirurgiju i to 3,2 milijuna kuna EU sredstava, ostalo financiramo sami sa Županijom iznosom 2,5 milijuna kuna. S obzirom da znamo da su decentralizirana sredstva na razini BBŽ otprilike 14,5 milijuna te da su naši krediti preko 17 milijuna samo za bolnicu, mi jasno možemo vidjeti da sva decentralizirana sredstva koja su za sav zdravstveni sustav u županiji namijenjena, nisu dovoljna da platimo kredit – pojašnjava v.d. ravnateljica.

Još jednom je objašnjeno i da je izgradnja zgrade koštala 207 milijuna kuna, ali da u to nije uključena oprema.

– Tako je procijenjeno, ali sigurno će biti i više, dakle 80 milijuna + PDV što je 100 milijuna kuna. Sve što je do sada napravljeno, napravljeno je na dug koji se, realno, nema od kuda vratiti – dodaje.

Pa da rezimiramo:

Prva faza obuhvaća opremanje prizemlja OHBP i poliklinika te dijela jednodnevne kirurgije i dnevnih bolnica. Nabavlja se oprema u vrijednosti od 14,1 milijuna kuna, podijeljeno po sljedećim izvorima financiranja:

Ministarstvo zdravstva: 8,4 milijuna

EU sredstva: 3,2 milijuna

Vlastita sredstva: 2,5 milijuna

Sanela Grbaš Bratković dobro se, kako je rekla, uživila u raspravu pa je bez problema poručila vijećnicima koji su dobacivali pitanja vezana za sasvim druge iznose i sasvim drugu opremu, da barem znaju o čemu pričaju ako već pitaju.

– Početkom ove godine tek smo ušli u novu zgradu kako bi se vidjelo gdje će biti oprema i u kojim prostorima. Do tada nitko od šefova odjela nije ušao u novu bolnicu. Bolnica je bila zatvorena iz nepoznatih razloga. To je ono što je žalosno, sada tek kada su ljudi ušli, vidi se hoće li se išta od opreme moći prenijeti, a moram napomenuti da je većina stara 20 godina – zaključila je.

Prema riječima v.d. ravnateljice, useljenje spomenute opreme moglo bi biti do ljeta. Budući da se ljeto bliži, možemo reći da je ipak posljednja Županijska skupština prošla i s nekim ohrabrujućim vijestima.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!