Hrebak: država i gradovi su glavni kočničari razvoja poljoprivrede

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Bjelovar je polovinom travnja kao što je i najavio raspisao natječaj za četvrtstoljetni zakup 123 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta. Riječ je o hektarima koji su, rekli su u najavi u gradskoj upravi, novopronađeni i nekorišteni. To nisu bili jedini misteriozno zagubljeni hektari. Nedavno je pronađeno dodatnih dvadeset hektara državne poljoprivredne zemlje koju tek treba staviti u raspolaganje. To je otkriće razveselilo gradonačelnika Darija Hrebaka čija je sreća ipak brzo splasnula.

-Ostali smo zatečeni jer se radi doslovce o ‘ficlekima’ od nekoliko stotina ili desetaka kvadrata. Najveći dio su ‘ficleki’ koji su samo teret i ostatak naše nesređene zemljišno-knjižne politike i velikih kočničara razvoja poljoprivrede – nezadovoljan je Hrebak.

Kao najveće kočničare razvoja poljoprivrede Hrebak vidi upravo državu i gradove koji pitanje zemlje nisu riješili. Iako bi on te ‘ficleke’ najradije prodao, zbog komplicirane procedura će ih Grad ipak prvo pokušati iznajmiti.

-Znam da će to biti veliki teret za gradsku upravu koja će se morati baviti s velikom birokracijom, procedurom da bi iznajmila 50 ili 120 kvadrata poljoprivrednog zemljišta – kaže bjelovarski gradonačelnik.

Što se tiče 123 hektara koja su u natječaju ona su podijeljena u 461 česticu, a tu je Grad napravio što je mogao za okrupnjavanje, kaže viši stručni suradnik za poljoprivredu Miroslav Šmit.

Miroslav Šmit, viši stručni suradnik za poljoprivredu

-Sve čestice koje su u natječaju su pretvorene u proizvodno-tehnološke cjeline, odnosno spojene su one koje su se držale jedna uz drugu – navodi viši stručni suradnik za poljoprivredu Miroslav Šmit.

I tu je kod sitnijih parcela pitanje koliko će biti interesa jer rijetko kome će se isplatiti uzeti sitnu česticu koju ne može okrupniti.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!