Sve više općina želi koristiti bjelovarsko reciklažno dvorište u koje se ulažu milijuni. Evo kojima je pružena mogućnosti

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Nakon Rovišća općine Veliko Trojstvo i Nova Rača dobile su mogućnost u reciklažno dvorište u Bjelovaru besplatno predati različite vrste otpada poput kartona, metala, stakla, plastike, tekstila i slično.

-Nalazimo se na odlagalištu otpada ‘Doline’ gdje se ulaže preko 100 milijuna kuna u zadnje dvije godine. S jedne strane imamo proširenje odlagališta ‘Doline’ koje je koštalo oko šest milijun kuna, a s druge strane se radi sortirnica u vrijednosti većoj od 60 milijuna kuna. Mi danas najavljujemo dodatnu suradnju s našim općinama – kazao je gradonačelnik Hrebak i nastavio.

-S nama su danas načelnik općine Veliko Trojstvo Marko Kutanjac, načelnik općine Nova Rača Darko Knežić, a razgovarao sam i s načelnikom općine Velika Pisanica gospodinom Palijem i njihova općina će se priključiti jer općine moraju ispuniti zakonsku obvezu, moraju imati reciklažno dvorište, a mi ovdje imamo jako puno prostora i zašto se ne bi koristilo. Mnogi gradovi nisu rješavali ovu problematiku i sada će se naći u problemu jer u sljedećem financijskom razdoblju neće biti toliko novca za gospodarenje otpada. Drago mi je da su nam se navedene općine priključile i ovo je jedan zdrav način suradnje – rekao je Hrebak.

Predsjednik Uprave Komunalca Ivan Ivančić istaknuo je da su trenutno tri ugovora zaključena s općinama.

-One frakcije koje imaju svoju ajmo to tako reći tržišnu cijenu preuzimamo jednako kao i od građana, dakle bez naknade. One količine otpada za koje mi plaćamo naknadu za zbrinjavanje dalje u sustavu kako je to zakon predvidio, tu će biti naplaćena naknada od korisnika. Ovdje mi zapravo pomažemo općinama da nepotrebno ne ulažu u kapacitete koje mi ovdje u Bjelovaru već imamo i u koje ulažemo – kazao je, između ostalog, Ivančić.

Načelnik općine Veliko Trojstvo Marko Kutanjac zadovoljan je novonastalnom suradnjom s Gradom Bjelovarom u Komunalcem.

-Našim mještanima je riješen dugogodišnji problem i sada imamo gdje zbrinuti otpad. Ono što je bitno naglasiti, ne moramo investirati, ne moramo graditi svoje vlastito komunalno dvorište što puno znači za naš mali proračun – kazao je načelnik Kutanjac.

Načelnik općine Nova Rača Darko Knežić također je zahvalio na suradnji.

-Drago mi je što su Grad i Komunalac prihvatili naš zahtjev. To će nam puno pomoći. Jedno reciklažno dvorište košta šest milijuna kuna, to je za nas preveliki zalogaj. Nemamo divljih odlagališta i ovo sve će nam biti iznimno korisno – kazao je načelnik Knežić.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!