Turistički Suncokreti samo stižu na Bilogoru, nova dva samo su nastavak niza

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Na petom Međunarodnom kongresu o ruralnom turizmu koji je u Cavtatu okupio 400-tinjak sudionika dodijeljene su nagrade Suncokret ruralnog turizma Hrvatske. Prijavljeno je 158 projekata, a među 59 nagrađenih projekata za 2021. godinu čak dva dolaze s područja Turističke zajednice Bilogora-Bjelovar.

– U kategoriji ruralno-turistički projekti posebno priznanje za volonterski rad u promicanju ruralnog turizma osvojila je manifestacija Jesen na Bilogori koja se održava u Velikom Trojstvu, a u kategoriji craft turizam brončanu povelju dobio je OPG Pali Fredi, kušaonica Pali iz Velike Pisanice – otkrio je bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak.

– Lijepa je budućnost hrvatskog ruralnog turizma, ima krasnih projekata i destinacija. Trebamo iskorištavati slabosti i nedostatke ruralnog područja i pretvarati ih u prednosti – smatra načelnik Velike Pisanice i dobitnik priznanja Fredi Pali. Njegov posao sve se više širi – od prerade voća nastala je kušaonica, a kako bi se ta priča zaokružila u planu je izgraditi smještajne kapacitete. Nakon sokova, krenuli su i s izradom alkoholnih pića – rakija i vrhunskog gina. Pali je istaknuo kako je upravo njegov štand u Cavtatu ostao najduže posjećen.

Načelnik Velikog Trojstva Marko Kutanjac naglasio je kako je Suncokret ruralnog turizma u Veliko Trojstvo otišao drugu godinu zaredom, ovaj put za projekt Jesen na Bilogori.

– Prošle godine je u kategoriji gastronomije nagradu osvojio OPG Mihoci, a ove godine zasluženo OPG Bačak i Romska kuća obitelji Đurđević koji su inicijatori cijele priče – naveo je.

Goran Đurđević podsjetio je da je Romska kuća svoj Suncokret dobila 2017. godine kao posebna destinacija očuvanja kulturne baštine nacionalnih manjina. Najavio je potom kako će se uskoro održati manifestacija Jurjevo na Bilogori.

– 15. svibnja ćemo imati tradicionalno jurjevdansko umivanje kod Romske kuće, a kasnije se s Općinom ide na posvetu konja, dok će se dan ranije održati paljenje krijesa – rekao je te dodao kako će se u povodu Jurjeva otvoriti i multifunkcionalna dvorana sufinancirana novcem Turističke zajednice Bilogora-Bjelovar.

-Drago mi je da su od ukupno tri kandidirana projekta čak dva dobila priznanja. Mislim da će im ona dati vjetar u leđa i potaknuti ih da rade još bolje, a možda i navesti nekoga na bavljenje turizmom – zaključuje direktorica Turističke zajednice Bilogora-Bjelovar Ana Kelek.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!