[FOTO] Zahvaljujući Edi Murtiću svake godine kulturna krema dolazi u Veliku Pisanicu i to ne samo postaviti vijenac…

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Danas su u Velikoj Pisanica započeli 12. Dani Ede Murtića, velikog hrvatskog slikara rođenog upravo u navedenom mjestu.

Svečana manifestacija je započela polaganjem vijenca na slikarovoj rodnoj kući što su učinili Tomislav Buntak, dekan Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu i Marin Ivanović, voditelj Sveučilišne galerije u Mostaru. Svečanosti je nazočila I supruga Ede Murtića Goranka Vrus Murtić, načelnik Općine Fredi Pali, zamjenik župana Saša Lukić, ravnatelj Gradskog muzeja Bjelovar Milan Pavlović te brojni drugi uzvanici.

-Drago mi je da smo se opet okupili u najduljem selu u Hrvatskoj. Velika Pisanica je značajna na karti umjetnosti zahvaljujući Edi Murtiću i Milanu Bešliću koji je voditelj cijele priče oko Dana Ede Murtića. Taj projekt smo započeli prije 12 godina, traje i dalje i vjerujem da ćemo ga proširiti na još veći i prepoznatljiviji način – kazao je načelnik Općine Velike Pisanice Fredi Pali.

Voditelj Sveučilišne galerije u Mostaru Marin Ivanović nije krio zadovoljstvo što se nalazi kod rodne kuće Ede Murtića, ali je istaknuo i važnost suradnje te je posebno pohvalio održavanje zajedničke radionice studenata Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu i Mostaru.

-Prošle godine smo, kada je bila stota obljetnica Murtića, jedini u Bosni i Hercegovini obilježili to na način da smo prikazali dokumentarni film o Murtiću na Sveučilišnoj galeriji u Mostaru i sada smo zahvaljujući Milanu Bešliću pozvani s nekoliko studenata da sudjelujemo  na ovoj svečanoj manifestaciji, ali i radionici koju ćemo sutra ovdje održati i želimo stvarati jedan novi misaoni, rekao bih prostor. Zahvaljujem što smo pozvani i što imamo mogućnost biti na ovoj manifestaciji – kazao je, između ostalog, Ivanović.

Dekan Akademije likovne umjetnosti u Zagrebu Tomislav Buntak također je istaknuo važnost Dana Ede Murtića.

-Mi ne znamo gdje će se u kojem mjestu pojaviti talentirano dijete za bilo koje područje. Jedna od važnijih kompetencija Europske unije je kulturna ostavština i stvaralaštvo gdje posebno naglašavaju rođenu sposobnost ili talent. Rođena sposobnost znači dar koji imate i koji trebate razviti. Mnogi talentirani ljudi dolaze iz malih mjesta, no ukoliko nisu došli do obrazovanja ili u koliko nisu mogli stupiti u dodir neće se razviti. Mi želimo dobiti studentice i studente iz svih mjesta i obilježavanje ovakvih mjesta posvješćuje čitavom ovom kraju da ima talenta za umjetnost i da je za onoga tko je talentiran prostor otvoren – rekao je, između ostalog, dekan Buntak.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!