Izvješća o samoizolaciji ne prestaju stizati iako ona nije obvezna, tko onda ipak mora ‘pod ključ’?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Epidemiološka pravila drastično su se promijenila, no puno pitanja još uvijek je ostalo visjeti u zraku. Jedno od njih je vezano za samoizolaciju. Tko mora ili ne mora u samoizolaciju i zašto BBŽ u svojim dnevnim izvješćima još uvijek šalje broj samoizoliranih građana ako samoizolacija više nije obvezna?

Na sve nedoumice odgovorio je Vedran Trupac, v.d. ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo Bjelovarsko-bilogorske županije.

– Od 13. travnja mjera samoizolacije nije obvezna nego se radi samo o preporuci. Bliske kontakte pozitivna osoba na Covid ili njihov skrbnik mora obavijestiti o izloženosti zaraze, dakle samo ako se radi o djeci, odrasla osoba to ne treba napraviti. Bliskim kontaktima sada u pravilu liječnik više ne izriče mjeru samoizolacije, no postoje situacije kada se bliski kontakti istoj mogu podvrgnuti. Osobe koje su trenutačno u samoizolaciji, mogu u dogovoru s liječnikom samoizolaciju i prekinuti, a to su bliski kontakti neovisno o cjepnom statusu ili preboljenju – kaže Trupac.

Svi oni koji ne ostaju u samoizolaciji, moraju se pridržavati određenih uputa.

– Bliski kontakt nosi masku deset dana od zadnjeg kontakta i prati svoje zdravstveno stanje u smislu pojave simptoma koji mogu upućivati na Covid 19. Preporuča se i samotestiranje peti dan od zadnjeg bliskog kontakta. Dakle, to je preporuka i nije obvezno – dodaje.

Obveza nije zaobišla zdravstvene djelatnike i djelatnike u socijalnim ustanovama.

– Djelatnici u tim ustanovama ne mogu nositi običnu, kiruršku masku već moraju koristiti FF52 masku deset dana od zadnjeg kontakta sa zaraženom osobom. Također moraju izbjegavati bliske kontakte s pacijentima ili korisnicima, onoliko naravno koliko su u mogućnosti. Djelatnici se moraju i odmah testirati ako su bili u kontaktu sa zaraženom osobom, zatim svaka tri dana i završno se testiraju deseti dan pri čemu se mogu koristiti testovi za samotestiranje. Preporuča se i da izbjegavaju veća okupljanja te posebno osobe s povećanim rizikom za razvoj težih oblika Covida – rekao je Trupac.

Za djecu predškolske dobi i učenike preporuča se samotestiranje peti dan ako su bili izloženi kontaktu ili u slučaju pojave simptoma.

– Testiranje se i kod djece treba provesti odmah, a može se provesti i kao samotestiranje – poručuje.

Na kraju krajeva sve ovisi o dogovoru s liječnikom koji procjenjuje postoji li potreba da osoba ide u samoizolaciju ili ne.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!