Bjelovarskim maturantima je ostalo još malo vremena do ispita, gdje se i kako pripremaju?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Dio srednjoškolaca uskoro odlazi na ljetno opuštanje, dok maturanti kreću na dosad najopsežnije ispite u svom obrazovanju. Pripreme su u punom jeku, a ravnatelji nekoliko bjelovarskih srednjih škola otkrili su nam kako njihovi profesori svakodnevno pomažu učenicima.

Biljana Balenović

– Učenici u školi imaju organiziranu pripremu za obvezne ispite državne mature, to je već stara praksa. Na početku ih bude puno, a poslije se taj broj osipa. Oni krenu jako entuzijastično, a poslije se ne odazovu u tolikom broju – navodi ravnateljica Medicinske škole Biljana Balenović. Istu praksu imaju i u Tehničkoj školi Bjelovar.

– Od početka rujna su kontinuirano organizirane pripreme iz predmeta koji su na državnoj maturi, odnosno iz hrvatskog jezika, stranog jezika, matematike i fizike. Nastavnici to redovno održavaju, odaziv učenika je različit, ali dolaze. Isto tako smo u suradnji s tvrtkom EducirajMe osigurali svim našim učenicima aplikaciju za polaganje državne mature tako da oni na dva načina mogu pripremati državnu maturu, odnosno kombinirano jedno i drugo. Nadam se da će biti dobar rezultat – poručuje ravnatelj Tehničke škole Dario Malogorski. Takve pripreme pak nemaju u Gimnaziji Bjelovar jer je, ističe ravnateljica Tanja Mamić, matura koncipirana na gimnazijskom programu, zbog čega učenicima dodatne pripreme nisu potrebne.

– Naši predmetni nastavnici svaki u svom razredu dodatno rade sa svojim učenicima, ali s obzirom da je matura koncipirana prema gimnazijskom programu, onda nisu potrebne dodatne pripreme – smatra. To potvrđuje nedavno održana prezentacija ravnatelja Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje koja je otkrila kako su rezultati učenika Gimnazije Bjelovar i Gimnazije Daruvar iznad državnog prosjeka. S druge strane, strukovne škole pripremama se trude nadoknaditi razliku svog i gimnazijskog programa. Ravnatelj Malogorski istaknuo je kako na pripremama u Tehničkoj školi sudjeluje oko 50 posto maturanata.

– Različit je njihov interes jer smo mi strukovna škola i prvenstveno pripremamo učenike za posao za njihovu struku, ali s obzirom da nam se upisuju dobri učenici, koji imaju ambicije, onda ih puno planira ići na državnu maturu i upisati fakultete, pa ih dosta ide i na pripreme – kaže.

Nika Živko, maturantica matematičke gimnazije u Bjelovaru potvrdila nam je da su joj pripreme za državnu maturu korisne.

– Imamo u školi s profesorima organizirane pripreme iz osnovnih predmeta, kao i iz izbornih predmeta koje smo prijavili. Uglavnom na njima rješavamo mature od prijašnjih godina, to nam je glavni izvor priprema. Pripremamo se i doma po njihovim materijalima i starim maturama. Na probnoj maturi koja je provedena krajem ožujka ili početkom travnja se pokazalo da ove pripreme koriste dosta. Cijeli moj razred je osnovne predmete napisao za prolaz, a u izbornim je bio tu i tamo koji pad – navodi.

Nika će ove godine na maturi pisati nižu razinu hrvatskog i engleskog, višu razinu matematike te fiziku jer planira upisati matematiku i fiziku. Vjeruje kako je maturantima iz drugih škola ipak teže pripremiti se za ove velike ispite.

– Smatram da mi u Gimnaziji u samoj nastavi imamo dovoljno priprema za maturu, a u 4. razredu se kroz pripreme ponavlja gradivo od prethodna tri razreda i to je sasvim dovoljno za prolazak na maturi. Ako se teži višim razinama i boljim uspjesima, ipak se treba malo bolje pripremiti, ali mislim da se to sve može samostalno doma sa starim maturama – ističe Nika. Ravnatelji strukovnih škola vjeruju kako pripreme organizirane u školi pomažu njihovim učenicima.

– Ja se nadam da je učenicima koji dolaze na pripreme to korisno, mislim da ne bi dolazili da im nije korisno. Već samim time što dolaze, to nešto znači. Medicinska škola ima dodatan problem što sestrinska zanimanja tri godine zadnje nemaju opće predmete, pa su im pripreme izuzetno važne – napominje ravnateljica Medicinske škole Balenović.

– Napravit ćemo još analizu toga jesu li učenici zadovoljni. S obzirom da smo nedavno imali ispite probne mature, vidjet ćemo i kakvi će nam biti rezultati. No, najvažnije je da su oni vidjeli kako to izgleda, vidjeli su tip zadataka pa će i po tome dobiti informaciju gdje su oni sad sa svojim znanjem – drži ravnatelj Malogorski. Osim ravnatelja, maturantima želi pomoći i načelnik Kapele, Danijel Kovačec koji poziva sve maturante s područja općine da se prijave za besplatne pripreme.

Danijel Kovačec

– Online je, besplatno je i mislim da je to dobra prilika za maturante. Prošle godine smo krenuli s tim, nije bio prevelik odaziv, ali svi oni koji su se javili su bili jako zadovoljni i bilo je rezultata. Moramo biti svjesni da je sada bila i online nastava na kojoj su se neki učenici “švercali”, ali ovo im je iznimna prilika da se pripreme za maturu – poziva Kovačec. Studenti više informacija mogu dobiti na stranicama Općine Kapela ili u Jedinstvenom upravnom odjelu.

Dobru praksu ima i Veleučilište u Bjelovaru koje za 30 bjelovarskih maturanata organizira besplatne pripreme za državnu maturu iz matematike B razine. Prednost imaju učenici Tehničke škole Bjelovar i Gimnazije Bjelovar kojima je na dan 15. travnja 2022. godine preddiplomski stručni studij Računarstvo ili Mehatronika na Veleučilištu u Bjelovaru bio prvi ili drugi izbor. Prijave traju do 13. svibnja 2022. godine u 12 sati, a zaprimaju se na linku: https://bit.ly/vub-pripreme-matura-2022. Pripreme će krenuti 18. svibnja, a trajat će 20 školskih sati.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!