Na popisu 100 najboljih restorana našla su se tri iz Bjelovarsko-bilogorske županije

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR/DARUVAR – Gault & Millau, gastronomski turistički vodič ove je godine na svoj popis 100 najboljih restorana u Hrvatskoj uvrstio tri restorana iz Bjelovarsko-bilogorske županije. Više o njemu ispričao nam je Roko Tulić, vlasnik bjelovarskog restorana i cateringa Roko.

– Gault & Millau je gastronomski turistički vodič koji označava sve kvalitetne restorane koji se nalaze na turističkim rutama i prodavan je diljem Europe i svijeta. Gault & Millau ne gleda samo one fine dining restorane, to gleda Michelin. Gault & Millau traži osobnost samog restorana, personalizirani pristup prema gostu, dušu ugostiteljskog objekta i osoblja, koliko je sama ponuda inovativna, koje su sezonske ponude, mogućnosti plaćanja, dvorište, uređenje, ljubaznost osoblja… to su sve čimbenici koji čine uvjete za pripadanje i ulazak u uži odabir i uvrštavanje u turistički vodič. Dakako, oni traže i autohtone namirnice koje koristimo – napominje. Otkrio je i što za njegov restoran znači ovo priznanje.

– Gault & Millau znači jednu vidljivost među širim masama određenih skupina potrošača koji se odlučuju posjetiti nas kao destinaciju, Hrvatsku općenito, a gastronomski vodič ih upućuje u kvalitetne restorane i restorane koji pripadaju tom miljeu – pojašnjava. Vijest da je i ove godine njegov restoran uvršten u 100 najboljih Roka nije iznenadila s obzirom da…

– Taj rejting držimo već pet godina uzastopno, napredujemo i imamo jako lijepu suradnju s Gault & Millau-om. On nas usmjerava kojim putem se kretati kako bi iz sezone u sezonu postajali sve bolji. To nam je nit vodilja zbog koje smo sve bolji, kreativniji i da ne stagniramo već idemo dalje. Zato imamo neprestana ulaganja u sami objekt, u naše edukacije, u inovaciju novih receptura i proizvoda što se tiče glavnih jela, deserata, pa tako i sezonskih jela baziranih na namirnicama koje su u jeku sezone – kaže. Veliko je to postignuće za mali tim od deset zaposlenika. A osim po dobroj hrani, restoran i catering Roko svojim je gostima prepoznatljiv po još nečemu.

– Našim gostima smo prepoznatljivi po mirnoj atmosferi koja pogoduje poslovnim gostima, obiteljskim druženjima, zabavnom programu (petkom navečer imamo muziku uživo), domjencima… Isto tako, postižemo i velike emocije kod izrade cateringa za svadbe i velika slavlja gdje nemali broj puta imamo informaciju od mladenaca koji plaćaju da smo nadmašili muziku s kvalitetom naše usluge i hrane – napominje. Roko se može pohvaliti i nabavom namirnica od domaćih proizvođača.

– Kupujemo sezonske namirnice od naših proizvođača povrća. Surađujemo s Tenagrom, velikim uzgajivačem s područja Bjelovara čije povrće koristimo i pripremamo našim gostima. Tu su i mesnice i naši mesari koji od lokalnih proizvođača stoke otkupljuju telad, svinje i junice. Možemo se pohvaliti s izrazito svježim namirnicama. To su mesnice Jurišić, Šiki koje nas prate s kvalitetnim komadima mesa od kojih radimo naše kreacije na tanjuru. Važno je spomenuti i naše ostale proizvođače od kojih nabavljamo domaći med i vino s našeg područja. Doduše, imamo i vina s podravske strane, tako je vino kuće bijela kupaža Vrgačić sačinjena od graševine i chardonnaya – otkriva.

Na popisu 100 najboljih restorana našao se još jedan bjelovarski restoran – Caffe i Bistro Franz. Vlasnik Srećko Koljić svoj tim opisuje kao inovativan i vrijedan, a titulu jednog od najboljih nose već duže vrijeme.

– Već treću godinu zaredom smo u grupi 100 najboljih restorana u Hrvatskoj. U Bjelovaru smo to mi i kolega Roko tako da Bjelovar može biti ponosan jer ima dva restorana koji su uvršteni u 100 najboljih restorana u Hrvatskoj – ističe. Restoran Franz radi tek šest godina, a Srećko otkriva koliko im ovo priznanje znači.

– Svako priznanje je jako važno, najviše zato što taj vodič funkcionira na način da tajni gosti dolaze, isprobavaju i prepoznaju domaće, lokalno i ono što je dobro – navodi. Ne zaboravlja naglasiti tko je odgovoran za ovo priznanje.

– To možemo zahvaliti samo i isključivo djelatnicima koji rade, kuharima i konobarima, najveći rezultat je njihov angažman i trud – napominje. I Franz se ponosi suradnjom s domaćim proizvođačima.

– U Bistrou Franz se trudimo u što većem obujmu koristiti lokalno, tako da je trenutno negdje oko 70 ili 80 posto namirnica iz bjelovarskog kraja – tvrdi. Osim s korištenjem domaćih proizvoda, mogu se pohvaliti i sa zanimljivim projektom.

– Projekt tajne večere gdje gosti dolaze u restoran i ne znaju što će jesti. Dobiju tri slijeda jela, a cijena je menija je jako prihvatljiva. Pobuđujemo stvaranje novog okusa, putujemo po svijetu, isprobavamo razne kuhinje i razna jela, ono što možda ne biste naručili inače tako da možete probati nova jela – govori.

Osim bjelovarskih, na popisu gastronomskog vodiča Gault & Millau našao se i jedan daruvarski restoran. Riječ je o restoranu Terasa čiji nam je voditelj Adriano Papoušek otkrio kako ga ovo priznanje veseli.

– Svaka reklama je dobrodošla. Ako te netko reklamira, znači da vjerojatno dobro radiš. Nama treba reklama da se čuje o našem restoranu zato što je on biser Daruvara, u samom srcu Julijevog parka, u prekrasnom okruženju u prirodi, barokni je oblik restorana u kojem se u ugodnom ambijentu može pojesti nešto od domaćih specijaliteta, na miru popiti kavica, čaša vina ili točenog piva jer je u neposrednoj blizini naša Daruvarska pivovara – navodi. Restoran Terasa broji ukupno 12 zaposlenika – šestero kuhara i šestero konobara. Mali je to tim koji vrijedno radi, a prepoznao je to i Gault & Millau.

– Nadovezani smo na hotel Termal, mi smo svi u sustavu Daruvarskih toplica pa u slučaju da nama malo prigusti, oni nam uskoče u pomoć, i obrnuto. Mi smo jedan veliki tim – naglašava. U svojoj ponudi imaju zbilja bogatu paletu okusa.

– Imamo našu daruvarsku juhu, to je juha od krumpira s pancetom. Pošto je Daruvar sjedište češke nacionalne manjine imamo češke specijalitete kao što je svinjska koljenica s knedlama i kupusom, svičkova na smetane (pirjana junetina u povrtnom umaku s dizanim knedlama češkim na pari), gulaš od divljači s knedlama, uz to nudimo klasične odreske, roštilj je kod nas dobar, posebno jela od junetine, teletine i biftek u raznim umacima. Biftek sa žara, biftek u umaku od zelenog papra, teleći medaljoni u umaku od šampinjona, svinjsku pisanicu Toplicu, ona je punjena sa suhim šljivama u umaku od šljiva, češki desert dizane knedle na pari punjene pekmezom i obložene orasima na podlozi od vrhnja – nabraja. Tako široka i raznolika ponuda ponekad im zna zadati probleme, priznanje Adriano.

– Danas su gosti takvi da vole na jednom mjestu imati sve. Nama to nekad malo otežava rad zato što imamo širi izbor. Najidealnije bi bilo kad bi se to moglo malo srezati pa da se baziramo na nekoliko jela, onda bi kuhar mogao biti fokusiraniji, a ovako je to malo teže za izvesti, ali mi se trudimo da dopremo do svakog gosta i da imamo i nešto od klasičnih jela što vole, ali i nešto što se ne može pojesti u svakodnevnoj ponudi drugih restorana – navodi.

Svim restoranima želimo još puno ovakvih i sličnih priznanja koja im zasigurno imponiraju, ali ih ujedno i obvezuju da svake godine budu sve bolji.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!