‘Sunce koje nikada ne zalazi’ Katice Šarlije priča je o suncu koje se nalazi u svima nama

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

‘Sunce koje nikada ne zalazi’ naziv je poetske slikovnice učiteljice i spisateljice iz Samarice Katice Šarlije koja će službeno biti predstavljena u petak, 6. svibnja u 19 sati u društvenom domu u Ivanskoj. Tom prilikom okupljeni će imati doznati mnoge detalje o nastanku ovog djela koje je autorica nedavno otkrila i kolegama s Alfa radija.

-Motivacija za ovu priču došla je iznenada. Nekako se sve izvan mene posložilo da dođe nadahnuće, a poslije toga bilo je lako sve pretočiti u riječ. Konkretno, dogodilo mi se nekoliko lijepih susreta i događaja koji su nekako sami od sebe iznjedrili i nadahnuće za ovu priču – ispričala je Šarlija u emisiji Alfa generacija. Dodala je kako joj inspiraciju nije bilo teško pronaći.

-Ideje za pisanje se nalaze svuda oko nas jer ako pogledamo oko sebe vidjet ćemo da je cijeli naš stvoreni svijet prepun čuda i u njemu je toliko ljepote. Potrebno je samo pozorno gledati, osluškivati i onda se ta ljepota jednostavno otvori oku i srcu – kaže Šarlija.
Iako je tek sada izdana, priča je nastala prije sva desetljeća.

-2003. godine sam sa svojim sedmašima bila na maturalnom putovanju na Hvaru. Jedan dan smo išli u posjet časnim sestrama benediktinkama na Hvaru koje u svom samostanu izrađuju čipke od niti biljke agave. Taj izlet i hvarska čipka ostavili su toliki dojam na mene da su mi bili i svojevrsna inspiracija – kaže naša sugovornica.

Otkriva kako je nakon toga priču napisala u dahu, u svega nekoliko sati.

-Ta je priča izrekla ono što je u meni bilo tako snažno pa zato i nije bilo puno muke oko pisanja. Čitatelju sam htjela poručiti da postoji sunce koje nikada ne zalazi. To je taj ideal nekakve naše trajne sreće i ispunjenja kojemu svi težimo i jednostavno sam htjela da svaki čitatelj prepozna da to svi imamo u sebi – kaže Šarlija.

‘Sunce koje nikada ne zalazi’ nije prva priča učiteljice Šarlije, a u nastanku su i neke nove.

-Volim pisati, to mi je izazov. Volim te naoko obične riječi složiti u neke nove rečenice i nove priče. To je slično onome što benediktinke rade. One od tih običnih niti pletu čipke i čudesne ornamente, a mislim da to i jest poslanje svakog pisca – zaključuje Šarlija.

Za više detalja dođite na sutrašnju promociju na kojoj će, osim autorice govoriti recenzentica Slobodanka Martan, dok će u glazbenom dijelu programa nastupiti Suzana Balen i Slaven Bandur. Moderatorica je Tanja Nađ.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!