Županija kreditnom linijom omogućuje kupnju do dvadeset junica, 312 ovaca i 625 odojaka

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Kako bi stočare motivirala da ne dignu ruke od stočarstva, Bjelovarsko-bilogorska županija danas raspisuje kreditnu liniju za stočarsku proizvodnju, konkretno za kupnju rasplodnih junica i grla za tov junadi, svinja, ovaca i koza.

-Najniži pojedinačni iznos kredita koji se može odobriti je 36 tisuća kuna, a najviši 250 tisuća. Kamatna stopa je do 3,55 posto godišnje, a Bjelovarsko-bilogorska županija subvencionira 1,8 posto kamata godišnje – rekao je za potpisa ugovora s tri komercijalne banke župan Marko Marušić.

Pročelnik za poljoprivredu Zlatko Pavičić i župan Marko Marušić

S tih od 36 tisuća do 250 tisuća kuna može se primjerice kupiti 20 junica ili 625 odojaka. Kreditna linija će biti otvorena do kraja studenog. I dok se kreditna linija za stočarstvo danas otvara, ona za proljetnu sjetvu se danas zatvara. Interes je bio veći nego ikada, dok je lani pristiglo 214 zahtjeva, ove ih je 254, a veći su i traženi iznosi, rekao je županijski pročelnik za poljoprivredu Zlatko Pavičić.

-U 2021. godini naši poljoprivrednici su podnijeli zahtjev za 36 milijuna i 780 tisuća kuna, a u ovoj godini imamo 47 milijuna 977 tisuća kuna – navodi Pavičić.

Veseli i što je povećan broj hektara i to s lanjskih 11 tisuća na 13 tisuća 320. Ostale županijske potpore za agrar će, najavljeno je, biti na raspolaganju nakon lipnja nakon što ih odobri Županijska skupština.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!