Sve više općina želi svoj dom za starije, za sada ga u svom vlasništvu ima samo jedna

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Sve je više mještana treće životne dobi pa potreba za domovima za starije ne prestaje biti aktualna težnja. Već smo ranije pisali o privatnim domovima, no ovoga puta provjerili smo kako po tom pitanju stoje općine, odnosno koja općina u BBŽ u svom vlasništvu već ima takvu vrstu usluge, a koja o tome tek razmišlja ili ne razmišlja.

Jedina Općina koja je osigurala skrb za starije na svom području je Općina Šandrovac. Za sada im ide dobro, no izazovna vremena nisu zaobišla troškove i moguća poskupljenja.

– Dom za starije i nemoćne u Šandrovcu nakon koronavirusa je doživio financijski udarac jer smanjio se broj korisnika. Sada je situacija bolja po tom pitanju, kapaciteti su popunjeni, a dom funkcionira maksimalno. Naravno, sada nam probleme stvaraju poskupljenja energenata, namirnica i svega ostalog, no nadam se da ćemo nekako uspjeti izdržati ovu godinu. Ako ne, bojim se da ćemo morati razgovarati o poskupljenju smještaja – kaže načelnik Šandrovca Dario Halauš.

Cijene ovise o kategoriji skrbi pa su tako u šandrovačkom domu za starije u rasponu od 3500 kuna do 4100 kuna.

– Ove godine smo imali već povećanje od 200 kuna po korisniku i to je bilo i zbog poskupljenja, ali i zbog rasta minimalne plaće. Funkcioniramo kao neprofitabilno društvo, proračun se radi da na kraju imamo nulu bez nekih dodatnih ulaganja. Mislim da smo jedni od jeftinijih domova u županiji, a po kvaliteti na samom vrhu – zaključuje Halauš.

Projektu dokumentaciju za dom priprema Općina Kapela, no s obzirom na to da su tek u pripremnoj fazi, načelnik Danijel Kovačec nije mogao otkriti više.

S druge strane, načelnik Općine Nova Rača Darko Knežić kaže da je mještanima projekt doma za starije već obećan, no priznaje da će bez sufinanciranja Ministarstava cijeli postupak biti puno teži.

– Budemo probali pronaći privatno javno partnerstvo. Dom za starije zbilja nam je jako potreban. Dosta žitelja kod nas je starije populacije, a nemamo nijedan dom za starije na području općine, čak ni privatni – kaže Knežić.

Od svog doma za starije ne odustaje ni Općina Dežanovac. Krajem godine proveo se natječaj za odabir arhitekta koji će provesti projekt jer, Dežanovac ne planira graditi dom, već rekonstruirati postojeću građevinu društvenog doma u Kreštelovcu.

– Čekamo da se raspiše natječaj gdje bismo projekt mogli kandidirati s obzirom na to da se radi o višemilionskoj investiciji. Slično kao i s vrtićem, vjerojatno ćemo pokušati na Ruralni razvoj ili neku sličnu mjeru, ovisno što će se u budućnosti raspisivati. U svakom slučaju, u tijeku je priprema projektne dokumentacije kako bi, kada natječaj izađe, taj dio imali spreman – kaže pročelnica Ljubica Saratlija.

U slučaju da ne bude pomoći Ministarstva, Općina bi mogla u projekt ući i samostalno.

– Ako ćemo ići sami s projektom, vjerojatno će trajati u fazama i duže trajati – dodaje.

Svoje domove za starije mnogi će raditi sporijim tempom, no bolje ikada nego nikada jer, uz Općinski dom, mještani koji napuštaju svoju kuću, ne bi morali napustiti i svoju općinu.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!