Godina dana mandata kuca na vrata! Kako biste ocijenili ‘nove’ načelnike?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Bliži se godina mandata novoizabranim načelnicima, gradonačelnicima, županima. Nova lica na sceni ima i Bjelovarsko-bilogorska županija pa su tako uz novog župana Marka Marušića, izabrani i novi čelnici Šandrovca, Sirača, Velikog Trojstva, Štefanja i Đulovca. Samo neki od njih odlučili su “podići slušalicu” kako bi se ocijenili, ali i prisjetili svog doprinosa u prvih godinu dana. U nastavku teksta istaknuti su samo neki projekti, onih manjih, ali isto tako vrlo značajnih za općinske zajednice ima puno više.

ŠANDROVAC

Dojmovi nakon godine dana mandata su optimistički, rekao nam je načelnik Šandrovca Dario Halauš.

– Signali s terena mi govore da je promjena bila izrazito pozitivna. Znam da ljudi imaju svakakvu percepciju načelništva, ali neka budu uvjereni da to ni malo nije laka stvar. Ako stvarno želiš da posao ide kako treba i da si što više na usluzi sumještanima, što je po meni primarna zadaća, onda je to jedan strašan posao koji zahtjeva cjelodnevni angažman. Moja želja je svima pomoći, javljam se na sve pozive, no nažalost ne možeš uvijek svima pomoći. Čak sam nekim sumještanima pomogao popuniti zahtjeve za poticaj, tako da se maksimalno trudim – rekao je Halauš.

Trudi se načelnik zajedno sa svojim timom i oko projekata.

– Napravili smo dosta s obzirom na mogućnosti koje sam imao i situaciju koja me zatekla. Između ostalog, asfaltirana je županijska cesta u Lasovcu i cesta Lasovac Brdo, kupili smo ribnjak čime je na najjednostaviji način riješen sudski problem, postavljeni su ležeći policajci. Puno se napravilo i u angažmanu našeg Komunalnog poduzeća, bez prestanka se radi na kopanju putnih jaraka, popravljanju poljskih putova koji su dosta u lošem stanju – dodaje.

Pozitivnih vijesti ima i oko budućih projekata.

– Dobivamo pozitivnu vijest koja stoji kao odluka na stranicama Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, a vezana je za 250 tisuća kuna koje bismo dobili za asfaltiranje ceste Ravneš-Borovice-Kašljevac. Očekujem da se s tim asfaltiranjem što prije započne. U planu je i obnova vidikovca, stavljanje staklenih stijena. Projektiramo bazen, tražimo ponude, a u planu je izgradnja bazena prilagođenog djeci, također bismo htjeli preasfaltirati tenisko igralište uz bazen. Zidamo i pet otvorenih roštilja koji bi bili u sklopu bazena. Planira se i energetska obnova objekta tvrtke Metalprodukt. U planu je i kupnja objekta koji bi bio u ulozi etno kuće, a pripremamo lagano i proširenje mjesnog groblja u Šandrovcu – kaže Halauš.

Jedan od najvećih projekata u Šandrovcu je sanacija klizišta s kojim se Općina bori od prvog dana nakon izbora.

– Nadam se da ćemo uskoro krenuti s istraživanjem, imamo neke pozitivne naznake da bi čak za istraživanje i projektiranje mogli povući neka stopostotna sredstva. U konačnici se onda nadamo i sanaciji – poručuje načelnik.

Halauš se nije želio ocijeniti za prvu godinu mandata jer, kako kaže, ocjenu daju mještani. Sve navedeno samo je dio onoga što se napravilo ili se planira u Šandrovcu. More je manjih projekata, no koliko god oni mali ili veliki bili, važno je davati 110 posto od sebe, koliko nam je šandrovački načelnik rekao da daje. 

VELIKO TROJSTVO

Iako projekt izgradnje dječjeg vrtića, dječjeg igrališta uz vrtić te dogradnje škole u Velikom Trojstvu nije započet tijekom mandata sadašnjeg načelnika Marka Kutanjca, on je imao čast otvoriti spomenute infrastrukture koje će poboljšati dječji standard općine. Ipak, sebičnost se nije pokazala, pa je tako vrtić otvoren rame uz rame s bivšim načelnikom Ivanom Kovačićem koji je također bio prisutan i na nedavnom otvorenju dječjeg igrališta. Podsjetimo, novoizgrađeni vrtić u Velikom Trojstvu sufinanciran je iz programa Ruralnog razvoja, a vrijedan je 7,2 milijuna kuna. Bio je to zajednički projekt Ministarstva, Općine i BBŽ u kojeg je ukupno uloženo preko 14 milijuna kuna. 

Izborila je značajno mjesto općina i na turističkoj karti Hrvatske. Iako im je izmaknula titula najboljeg turističkog sela na svijetu, za koju se borilo s još 173 sela iz cijeloga svijeta, Veliko Trojstvo osvojilo je, također nedavno, nagradu Suncokret ruralnog turizma Hrvatske.

Uspješno je bilo i sa strane gospodarenja otpadom pa tako sada Veliko Trojstvo u reciklažno dvorište u Bjelovaru besplatno može predati različite vrste otpada poput kartona, metala, stakla, plastike, tekstila i slično.  

ĐULOVAC

Moramo priznati da je upitno koji se sve projekti odvijaju u općini Đulovac jer načelnik Anđelko Kolić davnih se dana prestao javljati na naše pozive. Možemo to povezati s nekim našim tekstovima koji Općini nisu išli u prilog poput odluke o povećanju plaća načelniku koja se glasala na Općinskom vijeću kao i odluke da se roditeljima, čija djeca pohađaju đulovački vrtić, smanji subvencija s 900 na 400 kuna. Ništa bajnija nije bila ni priča o prodaji dječjeg igrališta u Velikim Bastajima. Za sve navedeno možemo zaključiti da je načelnik imao sreće jer dovoljno ruku u Općinskom vijeću dovoljno je da se izglasa bilo što. 

No, da nije sve tako crno, vidi se na službenim stranicama Općine Đulovac gdje stoji “Odluka o odabiru najpovoljnijeg ponuditelja za održavanje nerazvrstanih cesta za 2022. godinu”, “Javni natječaj za imenovanje ravnatelja Javne ustanove za obavljanje komunalnih djelatnosti i upravljanje imovinom i nekretninama „PAPUK“” itd.

SIRAČ

Ništa drastično se nije promijenilo u Siraču kod načelnika Igora Supana koji je prije trenutne funkcije bio zamjenik u dva mandata bivšem načelniku Branimiru Mileru.

– Znaju me pitati “kako je na novom položaju”. U mojoj situaciji se nije ništa promijenilo, osim što smo izgubili jednog dužnosnika, prije su bili načelnik i zamjenik, a sada je samo načelnik. Što se tiče projekata i vizije što sve želimo napraviti za naše sumještane, tu se nije ništa promijenilo, i dalje želimo raditi što više i bolje kako bi se svi osjećali što ugodnije – rekao je Supan.

U Općini Sirači je mlada ekipa, a načelnik ističe da se samo ambiciozno želi nastaviti tamo gdje je bivši načelnik stao.

– Zagrizli smo veliki kolač, ali to tako ne ide, treba se ići postepeno. No, idemo prema naprijed i nadam se da nećemo stati bez obzira na sve izazovne situacije s kojima se danas susrećemo – kaže Supan.

Od značajnijih programa na području općine sirački načelnik ističe program “Zaželi” čija bi faza, na radost bojnih jedinica lokalne samouprave, trebala uskoro zaživjeti.

– Radi se o jednom od značajnijih programa, kako za žene koje su se kroz program zaposlile tako i za korisnike koji su imali uslugu pomoći u kući. Iako, svima je njima od posla draže društvo i da imaju s kime pričati. Stoga svi željno očekujemo nastavak programa. Kroz prve dvije faze zaposleno je 25 žena, a brinulo se o 150 korisnika – dodaje.

U Siraču i u posljednjih godinu dana i asfaltiralo, a nedavno se započelo nekoliko većih projekta.

– To su energetska obnova vatrogasnog doma u Siraču, rekonstrukcija staza na groblju u Siraču te rekonstrukcija pješačkih staza u Kipu. Vrijednost sva tri projekta je oko 1,8 milijuna kuna dok sufinanciranje iznosi oko milijun kuna. Moram reći da se s obzirom na cijene radi s oprezom pa si nećemo zadati kroz godinu sedam ili osam većih projekata već, primjerice, pet – rekao je Supan. 

Ni načelnik Sirača nije si htio sam dati ocjenu, ali zato ju je spremno dao svom timu.

– Ako je ocjena do pet, njima dajem šest, sedam pa i osam, koliko god iznad ide. Mene će se ocijeniti kod novih izbora. Iako, sve navedeno ne radim ja sam jer nitko to ne bi mogao. Cijeli tim koji je kao jedna mala obitelj zaslužan je za sve rezultate u općini – poručuje.

Još je puno manjih projekata i programa, no sve njih najbolji znaju Siračani prema čijoj su dobrobiti svi ti projekti i programi i usmjereni.

ŠTEFANJE

U posljednjih godinu dana vladavine načelnika Štefanja Silvestra Štefovića također se napravilo puno toga, no mi ćemo izdvojiti samo neke projekte.

Uz pomoć Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU završena je modernizacija ceste Pajin Vir-Narta, a također su završeni građevinski radovi na projektu „Sanacije društvenog doma Staro Štefanje“ ukupne vrijednosti 416 tisuća kuna. Uz Ministarstvo turizma i sporta napravljena je i prva faza izgradnje sportsko  rekreacijskog prostora u Narti. Brine općina tradicionalno o svim svojim mještanima, od malih nogu do treće životne dobi pa je tako već u travnju Općinsko vijeće donijelo Odluku o isplati božićnice umirovljenicima i osobama koje ostvaruju pravo na nacionalnu naknadu. Isto tako, Općina novčano potiče roditelje da djecu nazivaju izvedenicama imena Stjepan. Brine se i o pravilnom gospodarenju otpadom pa je Štefanje nabavilo i kante za plastiku za kućanstva.

Ne smijemo zaboraviti na vrlo važnu stavku ove općine, a to je vatrogastvo. Dokazano je to i priznanjem stranice načelnik.hr za ulaganje u vatrogastvo. Konkretno, ta je općina po izdvajanjima u tom dijelu u top deset hrvatskih općina na što je posebno naravno ponosan načelnik koji je ujedno i predsjednik županijske Vatrogasne zajednice.

Godina dana mandata kuca na vrata, a ta prva godina često je i najteža. Nadajmo se svi skupa, s obzirom na situaciju koja nas je zatekla, da budućnost nosi neka bolja vremena.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!