Imamo medicinski dokaz o štetočinskoj politici Bajsa – novom županu skočio tlak!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – U povodu Dana sestrinstva na bjelovarskom su korzu predstavnici Hrvatske komore medicinskih sestara su s Medicinskom školom i Veleučilištem u Bjelovaru organizirali akciju mjerenja razine krvnog tlaka i šećera u krvi. Dario Gazić, predsjednik Hrvatske komore medicinskih sestara Bjelovarsko-bilogorske županije pojasnio je zašto se upravo danas obilježava Dan sestrinstva.

– 12. svibanj je dan rođenja Florence Nightingale, začetnice sestrinstva. Medicinska škola je organizirala povijesne uniforme svih medicinskih sestara – istaknuo je. Posebno je zanimljiva bila uniforma slična onoj koju na slikama nosi Florence Nightingale. Pojasnio je Gazić koji je cilj ove akcije.

– Ovim danom želimo svim građanima približiti medicinske sestre i tehničare koji su u zadnje dvije godine u pandemiji iznijeli najveći teret borbe za zdravlje svih naših građana. Pokazujemo im sada da smo i nakon pandemije tu za njih, da s našim pozivom i profesijom svima želimo pomoći – naveo je. Poznato je da medicinskih sestara nema dovoljno.

– Sestre su deficitaran kadar, ulaskom u Europsku uniju dosta ih je otišlo u inozemstvo na rad, smanjene su kvote za upis medicinskih sestara iako su otvoreni studiji sestrinstva u različitim gradovima, to se popunjava s tim mjestima. Kod nas u županiji trenutno zadovoljavamo onaj minimalni dio koji je potreban za pružanje zdravstvene njege našim pacijentima, ali na nivou cijele države nedostaje oko četiri tisuće medicinskih sestara da bi odradili onaj posao kako propisuju pravila struke – napominje. Ipak, Gazić je optimističan.

– Uvijek ima nade. Vjerujem da naša županija i grad, studij sestrinstva i Medicinska škola uvijek su bili na zavidnom nivou u znanju i kompetencijama koje sestre imaju. Mi smo uvijek bili negdje u vrhu sestrinstva u Hrvatskoj. Nadamo se da će se povećati obrazovne kvote jer naša Medicinska škola upisuje jedan ili dva razreda godišnje, a dosta nas nedostaje u sustavu. Onda jedna sestra mora raditi za dvije ako neka ode na bolovanje tako da sestre odrade veći dio posla nego što trebaju u svom radnom danu – navodi te dodaje kako medicinske sestre uvjetima rada nisu nezadovoljne.

– Svi bi htjeli veće plaće, ali sestre su u svom pozivu zadovoljne sa svojim plaćama. Uvijek tražimo više, uvijek tražimo bolje radne uvjete, veće plaće da možemo dostojanstveno živjeti i raditi – naglašava. Župan Bjelovarsko-bilogorske županije Marko Marušić po dolasku se podvrgnuo mjerenju šećera u krvi te krvnog tlaka koji je bio povišen. Svim je medicinskim sestrama i tehničarima čestitao njihov dan te im zahvalio na svemu što rade.

– Kako kažu, liječnici su mozak zdravstvenog sustava, ali sestre su onda svakako srce zdravstvenog sustava. Često su u drugom planu u odnosu na sve druge, ali one su nezaobilazni dio zdravstvenog sustava bez kojeg to sigurno ne bi sve dobro funkcioniralo – navodi. Kako mu je majka radila kao medicinska sestra, Marušić je svjestan o koliko se zahtjevnom, ali i humanom poslu radi. Za kraj je otkrio koliko medicinskih sestara radi na području županije, ali i što se čini kako bi ih bilo još i više.

– Na području Bjelovarsko-bilogorske županije u zdravstvenim ustanovama gdje je osnivač županija trenutno radi oko 490 medicinskih sestara. Kada dodamo tu privatne domove i privatne zdravstvene ustanove onda se ta brojka penje i na tisuću medicinskih sestara zaposlenih na području županije. Mi putem mjera stručnog usavršavanja svakako pomažemo u samom doškolovanju medicinskih sestara, činimo sve da bi naš zdravstveni sustav bio funkcionalan, da bi osigurali dovoljan broj medicinskih sestara. Sve se radi da se osiguraju što bolji i što kvalitetniji uvjeti našim medicinskim sestrama i tehničarima – zaključuje.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!