U svom malom carstvu, Kokošvarošu, koke imaju aveniju, spomenike, rodilište i fakultet

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

RAKOV POTOK – U Rakovom Potoku kod Samobora na gospodarstvu Željka Franje se može vidjeti pravo malo eko carstvo. Na 3.600 kvadrata boravi 16 prasica, a taj će broj biti i veći. Na 2.500 kvadrata uživa 400 kokoši nesilica, u planu je i eko farma pilića. Sve u eko uzgoju i to bez korištenja bilo kakvih poticaja, a u tu se priču upustio prije pet godina zato što je u svijetu najbrže rastući biznis onaj ekološke hrane, ali i zato što je želio proizvoditi na sličan način na koji su proizvodile bake. Živjeti na njegovom imanju na otvorenom i u zatvorenom je za koke pravi gušt jer njegov Kokošvaroš kako je Željko nazvao imanje nije tek običan kokošinjac, to je pravi mali kokošji grad koji kao i svaki pravi grad ima ulice i trgove – Aveniju kukuruza, Trg Zlatne koke i Trg Prvog jajeta s dva spomenika – Mami Koki i Jajetu Drozda, a može se taj grad pohvaliti i Kokarodilištem, Pilećim vrtićem, Kokakoledžom i trgovinom Chicboutique. I za sve to je kriva jedna kvočka.

-Sestrična i ja smo dok smo pili kavu razgovarali o životinjama i rekla je da njezina djeca, curice koje su onda išle u četvrti, peti razred ne znaju što je kvočka i tu se onda rodila ideja za taj edukativni dio – opisuje početak Franja.

Foto: OPG Franja

Kako bi posjetitelji mogli vidjeti koke, ali ih ne uznemiravati i ne dolaziti s njima u doticaj osmišljena je glavna ulica za turiste dok je sve ostalo carstvo koka. Pandemija je edukativno-turističkom dijelu pomrsila račune, ali Franja se ne da. Svoje znanje i iskustvo će rado podijeliti s drugima, ali im i ukazati na probleme poput nelogičnosti eko proizvodnje jaja.

-Naša država za deset kokica nesilica i jednog pijetla daje trideset kuna po kokici poticaja koje mi ne koristimo, ali mi u prodaju ne smijemo staviti jaje ako je kod kokoši pijetao. Zamislite apsurda – smije se Franja.

To je tek jedan od brojnih apsurda nerazmrsivog klupka hrvatske birokracije. Ni cijena nije onakva kakva bi za eko uzgoj trebala biti. Franja za jaje dobije dvije kune što za takav vid proizvodnje nije adekvatno. Za proizvodnju bi dobro došao državni vjetar u leđa i to ne u obliku poticaja.

-Mogao bi se donijeti zakon da se recimo za djecu predškolske dobi moraju koristiti jaja ekološkog uzgoja. Zamislite koliko bi se pojavilo novih proizvođača, a nama ozbiljnim starim proizvođačima bi porasla proizvodnja. Potrebno je samo donijeti takav zakon – zaključuje samoborski poljoprivrednik.

No, u sadašnjoj situaciji Franja će i dalje živjeti od ugostiteljstva, ali će njegove koke uživati.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!