Četiri županijske školske dvorane među najskupljima su RH. Još se ne zna koliko smo ih točno preplatili

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Nakon 13 godina nazire se kraj izgradnji školsko-sportskih dvorana u Hercegovcu i Velikoj Pisanici. Podsjetimo, riječ je o projektima koji su, zajedno s dvoranama u Garešnici i Velikom Trojstvu, započeti još za vrijeme mandata župana Miroslava Čačije. Vrijednost im je procijenjena prvo na 56, onda na 70 milijuna kuna, no do problema je došlo zbog kredita u švicarskim francima i divljanja tečaja. I dok su dvorane u Velikom Trojstvu i Garešnici dovršene, prva za 17, a druga za skoro 22 milijuna kuna, s radovima u Velikoj Pisanici i Hercegovcu se za vrijeme Čačijinog nasljednika Bajsa jednostavno – stalo. Dvorane su godinama zjapile prazne, ako se ne računa razdoblje u kojem je lokalna čipsara u hercegovčanskoj nekoliko godina skladištila krumpir.

Mještani su se već toliko navikli na to da je malo tko Marku Marušiću povjerovao kad je u kampanji na prošlim izborima obećao da će, ako pobijedi, Županija dvorane dovršiti. No, ove godine ipak se nešto počelo događati. Već je započela završna faza uređenja objekta u Velikoj Pisanici, a čini se kako će to uskoro dočekati i Hercegovčani. Njihov načelnik Boro Bašljan ovih je dana održao sastanak s županom i pročelnicom za društvene djelatnosti i obrazovanje Andreom Prugovečki Klepac na kojem je najavljen završetak višegodišnjeg projekta.

-Nema smisla da dvorane koje su u visokoj fazi gotovosti i u koje je do sada uloženo više od 10 milijuna kuna i dalje zjape prazne. Samim time što su prvenstveno namijenjene učenicima naših osnovnih škola – kaže pročelnica Prugovečki Klepac.

Zbog proteka vremena, dodaje pročelnica, projekte koji su izrađivani još 2004. i 2005. godine bilo je potrebno doraditi i uskladiti s postojećim zakonima i propisima, kako bi se mogla provesti javna nabava za nastavak radova.

-U tijeku je usklađivanje projekta za dvoranu u Hercegovcu, nakon čega idemo u javnu nabavu. To se tiče dvorane u Velikoj Pisanici, u rujnu bi trebala biti završena prva faza radova, za što je Županija do sada izdvojila oko šest milijuna kuna. Da bi se projekt u potpunosti dovršio, trebat će nam još oko 5 milijuna – procjenjuje pročelnica.

Koliko su ukupno spomenute četiri dvorane stajale građane Bjelovarsko-bilogorske županije znat će se točno tek kad i objekti u Hercegovcu i Velikoj Pisanici budu završeni.

-Kada uzmemo u obzir samu vrijednost, kredite koji su u posljednjih deset godina dva puta reprogramirani i koje ćemo otplaćivati do 2031. godine, možemo zaključiti kako su te školske dvorane možda među najskupljima u Hrvatskoj. Kredit za dvorane otplaćujemo iz decentraliziranih sredstava i za njih svake godine moramo osigurati 4 milijuna kuna – kaže naša sugovornica.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!