Što se događa s najavljenim logističko-distributivnim centrom u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Na samom početku godine Bjelovarsko-bilogorska županija je najavila da će u suradnji s poljoprivrednicima izgraditi logističko-distributivni centar za voće i povrće. Broj zainteresiranih poljoprivrednika trebao se znati već u drugom tjednu siječnja kako bi se mogli na vrijeme pripremiti za očekivani natječaj s obzirom na to da se centar želi graditi novcem iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti. U međuvremenu je država natječaj i raspisala, a za logističko-distributivne centre kojima se želi organizirati i povezati ponuda prije svega malih poljoprivrednih gospodarstava je osigurano 610 milijuna kuna. No, bjelovarsko-bilogorski projekt je prema svemu sudeći još uvijek na samom početku i nije se maknuo s početne točke.

-Više je preduvjeta koje moramo zadovoljiti, jedan je proizvođačka organizacija, drugi je pronaći lokaciju i izraditi glavni projekt s građevinskom dozvolom, a pretkorak da bi se prijavili na natječaj je da imamo tvrtku osnovanu od proizvođačke organizacije i Županije. Trenutno pokušavamo iskomunicirati sve parametre – kaže županijski pročelnik za poljoprivredu Zlatko Pavičić.

Županijski pročelnik za poljoprivredu Zlatko Pavičić

To je sve što se u Županiji može saznati jer su na tu temu zakopčani do grla. No, da je do zapinjanja i to iz raznih razloga došlo već kod osnivanja proizvođačke organizacije saznali smo od zainteresiranih poljoprivrednika. Logističko-distributivni centar i proizvođačka organizacija je, doznajemo, podijeljena na dva dijela, a onaj koji se tiče proizvođača krumpira s hercegovčansko-garešničkog područja je trenutno na privremenom čekanju i to zbog izmjene pravila s državne razine. Naime, ideja je bila da se u bjelovarsko-bilogorski logističko-distributivni centar, odnosno centre skladišti i krumpir, ali pravila to nisu dozvoljavala. U međuvremenu su ona promijenjena tako da se u tim hladnjačama smije skladištiti i krumpir, ali je ta izmjena došla u nezgodnom trenutku.

-To se promijenilo prije 15 dana i mi ne možemo sve što treba odraditi sada. Mi se možemo pripremiti tek sljedeće godine jer usred kampanje kada mi poljoprivrednici imamo posla preko glave ne možemo se baviti administracijom jer to traži vrijeme – kaže nam garešnički poljoprivrednik Mario Puškarić.

Mario Puškarić

Kroz NPO i sada raspisani natječaj bi rashladno-skladišne kapacitete trebali dobiti ostali voćari i povrćari pri čemu njihov interes za udruživanjem u proizvođačku organizaciju nije upitan uvjerava nas predsjednik udruge Dar Bilogore Nenad Horvat.

-Imamo potrebnih osam osnivača, ali to nije osam OPG-a. Obuhvaćeno bi bilo gotovo pedeset obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i to s područja županije, a ne samo iz Bjelovara – kaže Horvat.

Bjelovarski voćar kaže da su poljoprivrednici spremni i da je sada sve na Ministarstvu poljoprivrede od kojeg čekaju signal da će logističko-distributivnog centra biti. I time su ulazi u začarani krug jer da bi se moglo prijaviti na natječaj potrebno je osnovati proizvođačku organizaciju, a voćari i povrćari s njenim osnivanjem čekaju jer žele biti sigurni da ju neće osnovati uzalud.

-Mi ako osnujemo proizvođačku organizaciju ona mora imati glavu i rep, mora imati vodstvo i tom vodstvu treba dati plaću, a iz čega ćemo dati plaću ako se poslije desi da ne bude zelenog svjetla od ministarstva prema županiji? Onda smo se tek zakopali do kraja, osnovali smo tvrtku koja ne može poslovati – navodi strah poljoprivrednika Horvat.

No, taj gordijski čvor će poljoprivrednici i županija nekako morati presjeći i krenuti žele li iz NPO-a sagraditi toliko potreban logističko-distributivni centar jer jamstva prolaska na natječaju nema. Nema ni puno vremena, projektni prijedlozi se mogu podnositi do kraja ožujka ili do iskorištenja sredstava, pa bi se lako moglo dogoditi da ovdašnji poljoprivrednici ostanu praznih ruku, a hladnjača tema koja se iz naftalina izvlači pred svake izbore.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!