Voćari uzeli stvari u svoje ruke i sami grade logističko-distributivni centar

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Jedna od bolnih točaka domaćeg agrara je nedostatak skladišnih kapaciteta, a o sortirnicama i pakirnicama da ne pričamo. Ministarstvo poljoprivrede taj problem planira, ako ne riješiti, a onda barem ublažiti izgradnjom logističko-distributivnih centara za voće i povrće za što je kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti osigurano 610 milijuna kuna, a natječaj je raspisan. Na njega će se, i to sama, javiti Proizvođačka organizacija PZ JabukaHR koja okuplja 21 člana s više od 300 hektara i koja s još 15 voćara s kojima surađuje ima proizvodnju od oko 13 tisuća tona na području osam županija, od Vukovarsko-srijemske preko Bjelovarsko-bilogorske do Međimurske. Izgradnja vlastitog logističko-distributivnog centra je za njih logičan korak.

-Kompletni kapaciteti u kojima obrađujemo i skladištimo robu su u zakupu, nemamo ništa vlastitih skladišnih kapaciteta, a nešto logističkih imamo. No, radi se o zastarjeloj tehnologiji, a baza u kojoj radimo je tvrtka koja je u stečaju tako da je nesigurna budućnost pred nama – navodi razloge upravitelj proizvođačke organizacije Luka Cvitan.

Luka Cvitan, upravitelj JabukaHR; Foto: JabukaHR

Proizvođačka organizacija PZ JabukaHR se stoga posljednjih pola godine intenzivno priprema kako bi do kraja ovog mjeseca predala svu potrebnu dokumentaciju uključujući glavni projekt i građevinsku dozvolu i kako bi jedan od tri do pet projekata za koliko se procjenjuje da će proći bio upravo njihov. Investicija je to teška oko 22 milijuna eura pri čemu je cilj da proizvođači sami kontroliraju cijeli proces.

-Primarni naglasak će biti na logističko-distributivnom centru s modernom sortirkom, modernom linijom za pakiranje gdje će biti manja potreba za radom, a više automatizma. Imat ćemo novu liniju za preradu i sve bi to trebalo omogućiti da našim sadašnjim i budućim članovima ponudimo bolju uslugu i racionaliziramo troškove kako bi za kilogram jabuke na kraju dobili više – ističe Cvitan.

Budući logističko-distributivni centar planiraju sagraditi u Poslovnoj zoni Križ na lokaciji odmah kod izlaza s autoceste što se pokazalo optimalnom lokacijom.

-Ondje i jedan trgovački centar gradi svoj logistički centar, najveći u ovom dijelu Europe, a i pozicijski nam najviše odgovara za prijem robe svih članova. Nalazi se uz autocestu Zagreb-Beograd, a dosta naše robe dolazi od članova iz Slavonije. Uz to, glavnina logističkih centara trgovačkih lanaca se nalazi blizu Zagreba – kaže Cvitan.

O lokaciji u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji članovi te voćarske proizvođačke organizacije nisu razmišljali jer, kažu, znaju da Županija s dijelom proizvođača planira sagraditi svoj logističko-distributivni centar. No, taj je prema svemu sudeći na dugom štapu ili kako nam je rekao županijski pročelnik za poljoprivredu Zlatko Pavičić ‘ više je preduvjeta koje moramo zadovoljiti i trenutno pokušavamo iskomunicirati sve parametre’, a ti parametri su lokacija, građevinska dozvola i proizvođačka organizacija.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!