Litva – zemlja križeva. Tradicija i umijeće izrade najprepoznatljivijeg simbola u Gradskom muzeju

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Danas je u Gradskom muzeju otvorena izložba ‘Litva radosti i tuge: tradicija i umijeće izrade križeva.’

Tradicija izrade križeva u Litvi nastaje zajedno s pojavom kršćanstva. Kada je Litva prihvatila križ kao simbol svoje vjere, dobila je naziv ‘zemlja križeva’ jer je broj križeva bio toliko velik da ih je zapravo jedan do drugog dijelilo samo nekoliko desetaka metara. Križevima su se označavala polja, rubovi puteva, raskršća i vodena tijela. Nije bilo niti jednog sela ili gradskog trga bez križa.

Organizator navedene izložbe je Veleposlanstvo Republike Hrvatske, Narodni muzej Litva i Gradski muzej Bjelovar, a izložbu je svečano otvorila veleposlanica Litve u Hrvatskoj Jurate Raguckiene.

-Hvala ravnatelju muzeja Milanu Pavloviću i višem kustosu izložbe Tomislavu Matiću te svima koji su pridonijeli organizaciji. Danas vam ovdje predstavljamo izložbu o tradiciji i umijeću izrade križeva koja se nalazi na popisu UNESCO-ova nematerijalne kulturne baštine. Život Litvanaca je usko vezan uz križeve i njihov simbol. U cijelome svijetu križ je simbol patnje i vjere. Tako je i u Litvi, no pokraj toga križ je i simbol nacionalnog identiteta i borbe za slobodu. Svaki križ u Litvi je postavljen s razlogom i ima svoju priču – rekla je, između ostalog, veleposlanica Raguckiene te svečano otvorila izložbu.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!