Više ništa ne može spriječiti izgradnju vršnog podzemnog skladišta plina

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Zbog ekstremno visoke cijene plina, odnosno rata u Ukrajini, ponovno je u fokusu izgradnja vršnog skladišta plina u Grubišnom Polju putem kojeg bi se osigurale dovoljne količine plina tijekom onih najkritičnijih zimskih dana kada se troši najviše plina, čulo se na današnjem predstavljanju tog projekta čija se vrijednost procjenjuje, s popratnim radovima, na čak 500 milijuna kuna.

Grubišno Polje upravo tim povodom posjetio je danas ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović kojega su dočekali domaćini župan Marko Marušić, grubišnopoljski gradonačelnik Zlatko Mađeruh te saborski zastupnik Miro Totgergeli, dok su Vlado Vlašić, direktor tvrtke Podzemno skladište plina i Laslo Farkaš Višontai, voditelj projekta bili stručnjaci koji su održali prezentaciju tog za Hrvatsku strateškog energetskog projekta.

Izgradnja vršnog skladišta plina u Grubišnom Polju, vrijedi spomenuti, „razvlači” se već desetljećima, no dobra je vijest da je prva faza ulaganja već daleko odmaknula.

Očekivani radni volumen skladišta plina, koje će biti spojeno na transportni sustav, bio bi oko 117 milijuna prostornih metara. Kapacitet plinskog ležišta u Grubišnom polju, na dubini od oko 800 metara, iznosi oko 200 milijuna prostornih metara.

Glavna zadaća ovog podzemnog skladišta plina pokrivanje je vršnih potreba za plinom u plinskom sustavu RH tijekom sezone grijanja, odnosno kao podrška tijekom povlačenja plina iz sezonskog skladišta plina PSP Okoli. Utiskivanje plina u ovo skladište bit će moguće kada u plinskom sustavu RH bude “viška” plina.

To znači da će vršno skladište Grubišno Polje poveći ukupnu fleksibilnost plinoopskrbnog sustava RH posebice tijekom proljeća i jeseni kada su velike fluktuacije u potražnji plina na koje postojeće sezonsko skladište PSP Okoli ne može odgovarajuće odgovoriti, poručuju iz tvrtke Podzemno skladište plina.

Župan Marušić naveo je da je ideja o podzemnom skladištu plina u Grubišnom Polju stara 20-ak godina, no i kako je sada ostvarenje tog sna vrlo izgledno. Skladište će biti spojeno na plinovod Virovitica – Kutina, a po Marušiću svaki je iskorak, koji smanjuje energetsku ovisnost Hrvatske o tom energentu, iznimno je pozitivan.

Naglasio je i kako će od spomenutog projekta u Grubišnom Polju imati koristi lokalna zajednica, a zaposlit će se najmanje 15 novih radnika.

I gradonačelnik Mađeruh smatra da će podzemno skladište plina bitno pridonijeti prihodovnoj strani proračuna Grubišnog Polja, istaknuvši da se radi o najvećoj investiciji u povijesti Grubišnog Polja.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!